Sametingets plenum i Skellefteå – dag 1 den 23 februari 2010

Ett väntat avhopp från styrelsen – en uppvisning i det möjligas konst.

Det var ingen större överraskning för de initierade när partiledare Per Mikael Utsi meddelande att Guovvsonastis hoppar av regerings alliansen vid plenums inledning i Skellefteå. Intärnt har Guovssonasti och framförallt partiledaren Per Mikael Utsi fått hård kritik att man återigen påbörjat ett samarbete med Håkan Jonssons Jakt- och Fiske (JoF). Detta har speciellt drabbat partiets ledamöter från Västerbotten som Marita Stinnerbom och Inger Baer-Omma. Officiellt uppgav Per Mikael Utsi orsaken till avhoppet var att man inte fått gehör i styrelsen för rennäringsfrågor. Han preciserade inte detta med något exempel. Initierade bedömare menar det bara är bara ett spel för galleriet, men inte själva orsaken till avhoppet. Internt har Per Mikael Utsi agerande skapat många frågetecken, framförallt i förhållande till partiet Jakt- och fiske. I samiska media kunde man efter plenums öppnade i augusti 2009 läsa att Utsi i ett tidigt skede efter valet i maj fört ”hemliga” diskussion med Håkan Jonsson. Mycket riktigt stödde JoF valet av Utsi till styrelseordförande vid sametinget konstituering. Utsi hoppade dock av som styrelseordförande efter ett dygn efter press från hans egna parti kamrater.

Att Guovssonasti skulle hoppa av från styrelsen var sålunda mer eller mindre klart, frågan vara bara när. Nu kan man bara konstatera det blev en realitet och tajmningen var det inget fel på heller. Guovvsonasti avhopp blev den stora nyheten vid plenum med och partiledaren Per Mikael Utsi centrum.

Guovssonastis förmånga att trassla sig ur svåra frågor genom yviga politiska utspel och strategiska avhopp har åter demonstreras. . Dessutom verkar Guovssonasti väljare vara väldigt lojala och accepterat att partiet av och till samarbetar med Jakt- och fiske.

Ofta får man höra i Guovssonasti retorik att man arbetar för rennäringen intressen, men samtidigt så försöker man på olika sätt undergräva rennäringens intressen genom komma åt Samernas Riksförbund(SSR). På SáR hemsida har vi tidigare rapporterat att det i Sametingets kulturråd pågår arbete med att förändra fördelningen av medel till organisationerna och här verkar JoF och Guovssonasti vara inne på samma linje; nämligen den att minska bidraget till SSR, Sámi Duodji mfl.

Sammanfattningsvis kan sägas att det är ett nytt parlamentariskt läge i Sametinget efter Guovssonasti avhopp från styrelsen och det kommer att bli intressant att se vilka som sitter stilla ibåten och tar ett ansvar Sametingets väl och ve.

Fortsättning följer den 24 februari 2010 – dag 2 på Sametinget plenum i Skellefteå.