Besinningslöst bombdåd i Oslo och skjutning av ungdomar på Utöya

Samelandspartiet fördömer det besinningslösa bombdådet riktat mot den norska regeringen i Oslo och skjutningen av ungdomar på sommarläger på Utöya utanför Oslo. Både bombdådet och skjutningen av ungdomar riktar sig mot Norge som nation men framförallt mot det demokratin i Norge. 

Såvitt nu är känt av polisen i Norge bär en enda person ansvaret för både bombdådet i Oslo och dödskjutningarna på Utöya.

Mer än 85 unga har mist livet på Utöya och ytterligare ett 10-tal genom bombdådet i regeringskvartenen i Oslo. Massakern på Utöya och i Oslo är en nationell tragedi som kommer att påverka öppenheten i det demokratiska Norge långt in i framtiden.

Våra tankar går idag till de familjer som mist anhöriga vid bombdådet i Oslo och vid dödskjutningarna på Utöya, till alla skadade.

Vår önskan är också att den öppenhet som det demokratiska Norge har  inte ska begränsas av denna händelse. Vi delar statsminister Jens Stoltenbergs budskap om  demokratins fortlevnad i Norge. Lyssna till statsminstern:   http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7723507

Ingrid