Tidningen Sydsvenska rapporterar om ett borttappat skelett

Publicerat 2014-02-12

Borttappat skelett återfunnet på Lundamuseum

Borttappat skelett återfunnet på Lundamuseum

Lund. Ännu en kvarleva av aboriginskt ursprung har hittats vid Lunds universitet. Den här gången handlar det om ett skelett som oväntat återfanns på Livets museum. Nu ska australiensiska ambassadören kontaktas.

1995 fick Historiska museet uppdraget att förvalta alla mänskliga kvarlevor som tillhört den nu nedlagda anatomiska institutionen. Ett skelett saknades dock. Som research inför en kommande utställning besökte två medarbetare från Historiska museet i Lund, Livets museum. Där gjorde de en oväntad upptäckt.

– Där stod ett skelett som påminde väldigt mycket om det saknade. Efter en granskning av dokumentationen och en osteologisk undersökning kunde vi konstatera att det var rätt skelett. Och enligt den information som fanns skulle det vara av aboriginskt ursprung, säger Per Karsten, museichef vid Lunds universitets historiska museum.

Hur det har hamnat på Livets museum är det ingen som vet. Det saknas både lånehandlingar och annan dokumentation.
– Vi tror att det kan ha hamnat där någon gång mellan år 1955 och 1995, men vi har egentligen ingen aning eftersom det saknas lånehandlingar.

2008 återbördades två kranier av aboriginskt ursprung som funnits i de anatomiska samlingarna till Australien. De överlämnades under en högtidlig ceremoni i Universitetshuset. Under måndagen skickade rektor Per Eriksson ett brev till den australiensiska ambassadören för att informera om det nya fyndet och fråga om Australien är intresserade av att få tillbaka det.
– Det är den formella gången. Skelettet är inte universitets egendom, utan statens. Vi måste först fråga om de är intresserade av att ta emot det och därefter fattar regeringen beslut om ett återlämnande, säger Gunilla Carlecrantz, som handlägger ärendet vid Lunds universitet.

Men Per Karsten tycker inte att det är någon tvekan om att det borde lämnas tillbaka.
– Svenska staten måste fatta beslutet efter en begäran efter Australiens ambassad, men det finns inga rimliga skäl att det här skulle finnas kvar i samlingen, eftersom det rent juridiskt skulle ha blivit tal om att lämna tillbaka det vid förra tillfället om vi hade haft det då.

Skelettet anskaffades under 1800-talet när Lunds universitet precis som andra universitet byggde upp stora samlingar med kvarlevor från olika delar av världen. Detta skedde främst via en handlare i London. Syftet var att mäta och kartlägga olika människoraser.