Vilket mervärde har det nya EU parlamentet för samiskt vidkommande?

Publicerat 2014-06-10

Vinnarna och förlorarna

EU valets stora vinnare är Miljöpartiet(MP)  och Feministiskt Initiativ (FI)medan Moderaterna (M) är den stora förloraren. Vid den slutliga räkningen av rösterna knep Miljöpartiet ytterligare ett  mandat av Socialdemokraterna(S), vilka också kan betecknas som en av förlorarna. Inte så överraskande fick Sverigedemokraterna 2 mandat vid valet. Kristdemokraterna (KD) hänger fortfarande med, mycket  kanske tack vare mediakändisen Lars Adaktusson. Centerna hänger också  kvar och Stureplancenter kring Fredric Federly  kyssandes förbi  den tidigare EU parlamentarikerna Kent Johansson, medan Folkpartiet (FP) förlorade ett mandat och har  nu två mandat. Vänsterpartiet behöll sitt enda mandat (V).

Personval

En trend i EU valet är en inkryssningen av ledamöterna ökat sedan förra valet. Nu blev 14 av 20 ledamöter inkryssade. Det parti som hade största andelen personröster var FP (62,55%) och minst antal personkyss hade SD (39%).    Av de invalda är det  Peter Eriksson(MP), Cecilia Wikström(FP), Marita Ulvskog(S)och Jens Nilsson(S)som har en nordlig anknytning. Eriksson och Wikström kommer från Kalix trakten, Nilsson är en jämte och Ulvsskog är en en utflyttad Luleåbo.   Av alla parlamentariker är det Cecilia Wikström och Christoffer Fjellner(M) som ha en samiska anknytning.
.
Anti-saminism

I motsats till tidigare val blev det inte så mycket diskussionen för eller emot EU. Sedan MP accepterat de svenska EU-medlemskapet som en realitet är det nu bara SD som är för ett svenskt urträdet från EU,  i likhet med många andra högerextremistiska partiet i EU. En trend är att dessa EU-skeptiska högerextrema partiet gått fram stort i många länder i EU,  bl.a. i Frankrike och England. Värt att notera är att SD fick  väldigt stort stöd i kommuner som Arjeplog, Arvidsjaur, Sorsele, Älvsbyn och givetvis i Härjedalens kommun. Att Härjedalen är ett starkt SD-fäste är ju ingen nyhet och  där har man  ju tidigare  profilerat sig med en anti-saminism.  I ”samiska” kommuner som Arjeplog, Arvidsjaur, Sorsele har inte ”anti-saminismen” märkts, men som kanske till en del finns. Det sannolika förklaringen till det höga stödet till SD i dessa kommuner är nog den allmänna EU skepticismen som finns i en del landsbygdskommuner.
.
Vad kan EU parlamentet göra för samerna?

En generell observation är att EU-parlamentet varit rätt så vaksam på hur EU:s medlemsländer skötts sin minoritets- och regionalpolitik. Visst kan EU institutioner och EU-parlamentet påverkas.  Antalet lobbyister i EU är nog fler än de 751  EU parlamentariker. Den samiska lobby verksamheten är nog numera mycket blygsam och av Sametinget är det nu Sametinget på finsk sida är har varit mest aktiv de senaste åren. Sametinget på finsk sida har till och med genomfört en plenums session i Brussel.  Det har länge varit tal om ett öppnad ett samiskt kontor i Brussels, men inget har så långt hänt. Det finns sannolikt ingen kontinuerlig bevakning EU relaterade frågor heller i Sametingen.
.
Vill man få ett inflytande måste agera och knyta kontakter i EU-sfärens alla institutionen.
.
Inför höstens riksdagsval
.
Resultatet i EU valet är kanske också en indikator vart de lutar i de kommande riksdagsvalet i höst . Valstrategerna i Alliansen och framförallt bland Moderaterna är nu rätt så skärrade, medan MP, SD  och FI vädrar nya framgångar. Det mest tyder på att Alliansen får säga adjö efter 8 år vid makten.