Är Jultomten också same?

Är Jultomten också same?

Strid om jultomten

Sedan den moderna, allt mer kommersialiserade Jultomten nästan tagit över hela världen, pågår en kamp om var han bor eller var han håller till i världen.   Finland har länge och mest framgångsrikt lokaliserat Jultomten till finska Lappland. Andra menar dock att han bor på  Grönland, Sverige, Alaska mfl länder.  Än så länge har har inget, inte ens  någon i Finland hävdat  att han  är en  etnisk finländare eller är finsk medborgare. En sak som  dock diskuterats är vem  och varifrån renarnas kommer, utan att det riktigt ställt på sin spets. Jultomtens medhjälpare brukar förvisso ibland använda klädesplagg som liknar samiska koltar, men om det är samer, finnar eller Sverige Demokrater (SD) är fortfarande höljt i norrskenets skimmer.

Röstar Jultomten på SD

Har Jultomtarna på svensk sida sympatier för SD kan man nu fråga sig?  Anhängare till det invandringsfientliga partiet Sannfinländarna är överrepresenterade bland finska jultomtar. Det framgår av en opinionsundersökning som Finlands största tidning, Helsingin Sanomat, publicerar den 23 december.  4 procent av alla tillfrågade skulle  vara jultomte i år. Bland sannfinländarna är tomtarna dock mer än dubbelt så många – 10 procent av de som sade sig rösta på partiet skulle klä sig i lösskägg och tomteluva i jul. Bland socialdemokraterna var motsvarande siffra 1 procent, och bland socialistiska Vänsterförbundets anhängare exakt noll. Undersökningen gjordes av TNS Gallup för Helsingin Sanomat och felmarginalen är 3 procent.

Farfar Frost

På ryskt sida av Sápmi  är de farfar Frost som  är huvudpersonen i det ryska nyårsfirandet. En sträng, men rättvis, gestalt som kan förvandla allt som hans stav rör vid till is, ungefär som den nuvarande ryske presidenten Putin. Ursprungligen är han en urgammal mytologisk person, som under århundraden förekommit i ryska folksagor, men som under det senaste århundradet förvandlats till något slags tomte. Genom åren har han också fått en hjälpreda i form av  den ständiga följeslagerskan Snöflickan. Snöflickan är egentligen en saga om ett barnlöst par som skapar en liten flicka gjord av snö som adopteras av Farfar Frost.
Farfar Frost och snöflickan är också de som tänder den traditionella granen och kommer med presenter till barnen på nyåret.

Svarte Petter

Hollands Jultomtens  som kallas ”Sinterklaas” har en medhjälpare  som kallas för ”Zwarte Piet”  (Svarte Petter)  som oftast porträtteras av personer med svartmålade ansikten, afro-peruk och tjocka rödmålade läppar.

En holländsk domstol har nyligen slagit fast att den omdiskuterade Zwarte Piet (Svarte Petter) utgör en negativ stereotyp och beordrar Amsterdams borgmästare att omvärdera karaktärens närvaro vid en barnfestival. Domstolen anser att karaktären ”ger upphov till negativa fördomar om svarta människor”.En utredning som domstolen lutar sig mot visar att många svarta Amsterdambor känner sig diskriminerade och att många andra kan förstå att figuren kan upplevas som kränkande. Efter att karaktären deltog i festligheter i 2014 drog 21 invånare stadens borgmästare inför rätta. Vissa holländare menar att Zwarte Piet är harmlös, medan motståndare säger att han är en rasistisk kvarleva från den tid då Nederländerna bedrev slavhandel.

En kolonial jultomte som kidnappar olydiga barn

Sinter Klaas är barnens tomte och hans medhjälpare Svarte Petter hjälper till att dela ut godis och kakor. Men Svarte Petter har också en otäck sida. Enligt sägnen rövar han bort olydiga barn och stoppar ner dem i en säck. Traditionen med Svarte Petter finns också i Belgien. De båda länderna har en gammal tradition av burleska karnevalsfigurer. Inget vet säkert vad Svarte Petters ursprung egentligen är. Traditionen är många hundra år gammal, det kan vara en gammal saga om onda andar men det kan också vara en parodi på de spanska erövrare som ockuperade delar av Europa under 1500-och 1600-talet.

Det mesta tyder också på att Svarte Petter både i svensk traditionen och genom den kända Disney figuren har kopplingar till Zwarte Piet i Belgien och Hollande.

Värsta tomten

Till och med den holländske Svarte Petter som i bland rövar bort olydiga barn får slänga sig i väggen jämfört med den samiske Stalo-tomten.  Den samiske Stalo-Tomten som färdas under ruohtta-aftonen, julaftonen är den farligaste aftonen, då allt ”oknytt” färdas är en läskig typ och skulle lätt platsa i billig B-film om samiska zoombier, om man nu i dessa SD-tider kan tala om specifika samiska zoombier.

Lite vinglig logik i jultider

I dessa jultider då den svenska riksdagens vice talman Björn Söder, Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson, folkrättsjuristen Mattias Åhrén och Lars Jonas Johansson  mfl debatterar huruvida samer är svenskar kan fråga sig om hur dessa auktoriteter skulle definierar Jultomten. Björn Söder hade sannolikt hävdat att det finns en Jultomte-nation, men förneka att han har tomtar på loftet.  Mattias Åhrén  hade nog hävdat att han hellre skulle kalla sig ”Tomtejävel” än svensk sett från från ett folkrättsliga perspektiv.  Lars-Jonas Johnsson skulle säkerligen  medgett att han  är jultomte, men med betoningen  att han dessutom är svensk medborgare och har därmed samma medborgerliga rättigheter som vilken SD-topp som helst. Eftersom Håkan Johnsson sagt att ”Vi samer är enligt grundlagen ett folk, men bor man som same i Sverige och har svenskt medborgarskap så är man svensk.” borde han följaktligen mena  att Jultomten är en svensk, om han råkar  bo i Sverige och dessutom om han råkar  var svensk medborgare, även om jultomten är en universell fantasifigur.

 Universell fantasifigur

Samerna sedan länge levat någonstans mellan verkligheten och fantasin i våra grannas och omvärldens ögon och framförallt hjärnor. De är många som kopplar ihop  samerna med Jultomten, speciellt i juletider. Den debatt som SD:aren Björn Söder satt igång om samerna är en egen nation eller bara svenskar  ett symptom på detta. Nu verkar till och med många samer börjat tro (eller hoppas) att man är svenskar och fortsätter processen i samma anda och fart,  så riskerar samer inom en snar framtid  att själva  betrakta ”samerna”, dvs oss själva som  universella fantasifigurer, likt  Jultomten och hans medhjälpare.

Buerie jåvle