’Je Suis Charlie’

’Je Suis Charlie’

Miljoner demonstrerar mot terrorism

Den 11 januari 2014 samlades miljontals vanliga människor och stor församling hög politiska dignitärer i Paris för att demonstrera och manifestera mot terrorism och för demokrati och fri ordet okränkbarhet.  Händelserna i Paris med omnejd har  den senaste veckan  skakad hela världen.  Samtidigt välkomnades terrorist attackerna i Paris av al Qaida, IS och indirekt av de högerextrema krafterna i Sverige och Europa. Vice talmannen i Sveriges riksdag Björn Söder kunde i hållas sig och skrev på Facebook att  ”fredens religion visar sitt rätta ansikte”.

I skuggan av 11 september 

Terrorist attacken i Paris var en medveten och väl riktat slag mot kärnan i ett demokratiskt samhälle för att destabilisera och provocera fram reaktioner i det franska samhället som undergräver demokratin och de fria ordet. Terrorattentat den 11 september i New York förskräcker. I kampen mot terror legitimerades tortyr, hemliga fängelser, storskalig avlyssning av allt och alla.  Även den svenska regering spelade under täcket och i strid med svensk lag och folkrättens principer medgav att svenska medborgare kunde skickas till Egyptiska fängelser på väldigt vaga grunder och där tortyr var en del vardagen.

Försvaret av öppenhet och demokrati

Risken finns att händelserna i Paris inte bara spelar terrorister i händerna, vara sig det fråga om den  högra eller vänstra handen. Mindre nogräknade stater och även vissa ”demokratiska” länders säkerhetstjänster tar nog också tillfället i akt för skärpa bevakningen allt och alla av helt andra skäl som inte tål ljuset. Det är inte så länge sedan polis och militär sattes in mot demonstranter i Alta och det är belagt att säkerhetspolisen på norsk sida övervakade ledamöter i Sametinget på norsk sida långt in på 1990-talet.  Det händer ofta att säkerhetstjänster och poliser jagar sina egna “hjärnspöken” och missar det verkliga terroristerna.   Att försvara demokratin och öppen med inskränkt ­demokrati är tyvärr fortfarande är den mest vanliga receptet att bekämpa alla former av terrorism.

Klåfingriga stater

Mer öppenhet och demokrati, inte mindre, ­måste vara vapnet mot terrorismen och klåfingriga stater.  Terroristerna kan döda och skada enskilda, helt slumpmässigt eller som i Paris välja ut sig offer.  Terrorister kan skada infrastruktur, flygplan eller byggnader, men öppna och demokratiska samhällen måste kunna tåla dessa påfrestningar, utan hemfalla till samma logik som terroristerna.  Här är det väsentligt att det finns en professionell säkerhetstjänst och polis som är en integrerad del av ett öppet och demokratiskt samhälle.

Mer demokrati och öppenhet

Ett bra exempel hur terrorism skall bekämpas är Norges statsminister Jens Stoltenberg uttalade efter terroristmassakern på Utöya – mer demokrati och öppenhet. Visst är det viktigt att bekämpa terrorism, vare sig det är ”enmans” eller statsterrorism och allt där emellan,  men man bör nog sätta större fokus på orsakerna till varför denna företeelse plågar mänskligheten. De är kanske dags att skrota principen öga för öga och tand för tand.