”Dö” överlevde!

Publicerad 2015-01-20

 

Misstroende omröstning

I Sveriges riksdag där talmannen för några veckor sedan blev tilltalad på samiska, sannolikt  för första gången,  röstade riksdagen idag ner  Sverigedemokraternas förslag om en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. Själva omröstningen gick som väntat när Alliansen och Vänsterpartiet lade ner sina röster, som de tidigare sagt att de skulle göra. Endast Sverigedemokraterna röstade för sitt förslag. Förutsättningen var det krävdes  minst 175 ledamöter röstade ja till förslaget för att visa att de inte har något förtroende för statsministern. I slutändan blev SD 45 ledamöter som röstade ja, medan 133 (S,MP)  röstade nej och alliansen och Vänsterpartiet lade ned rösterna.

Decemberöverenskommelsen fungerade

Omröstningen blev kvitto på att den s.k. decemberöverenskommelsen fungerade trots att den lite ironisk kallats  för ”Dö”.  Moderaternas nya gruppledare Jessica Polfjärd talade för hela Alliansen och hon gjorde klart att ”Dö” står fast.

SD Richard Jomshof fick dock tillfället att i riksdagens talarstol säga att  trots sin korta tid vid makten har den rödgröna regeringen, under ledning av Stefan Löfven, producerat ett pärlband av misslyckanden. Han pekade bl.a på den misslyckade migrationspolitiken.

Lag kort ligger

”Dö” överlevde den första omröstningen och den stora frågan blir hur länge till.  Bland gammelmoderater eller ”föredettingar”som en moderat riksdagsman från Norrbotten uttrycktes har det gurglats om att den nya partiledaren lagts sig platt för Socialdemokraterna. Den som lever får väl se hur länge ”Dö” överlever.