”..peta en massa kosing till lapparna…”

”..peta en massa kosing till lapparna…”

Publicerad 2015-02-02

 

Kritisk till Mandels kamp i Sydafrika

Den 19 januari  2015  avled  den 88 årige finansmannen Peter Wallenberg.  Kring Wallenberg dynastin vilar ett gyllene skimmer trots kontroverser och många frågetecken.   Mycket har sagts och skrivit om familjen och de enskilda familjemedlemmarnas öden, men ett uttalandet av Peter Wallenberg, den nyligen avlidne nestorn i den mest kända finansfamiljen  är  intesseväckande sett från samisk horisont. År 1992  och ca två år efter Mandelas frigivning gör Peter Wallenberg ett beryktande  uttalande om ANC där han säger:

-Jag undrar just vad vi skulle tycka om någon satt och petade in en massa kosing till lapparna så att de kunde ställa till med en massa problem för den svenska regeringen.

Bakgrunden till Wallenbergs uttalande är den socialdemokratiska regeringens massiva stöd till ANC och kampen mot apartheid, såväl politiskt och och ekonomiskt.

Två år senare i samma tema  gör Peter Wallenberg  ett annat  kontroversiell uttalande om afrikaner i Stina Dabrowskis stora tv-intervju 1994.

-Men man skall komma ihåg det att det finns alltså ett fåtal mycket väl utbildade svartingar och med dem har du i princip inga större definitionsproblem, men med den stora gruppen har du det”.

Gravläggs onsdagen den 4 februari 

Onsdag  den 4 februari är det begravningsgudstjänst för Peter Wallenberg i Katarina kyrka och nu står det klart att stora delar av kungafamiljen och  ska närvara för att ta avsked.

– Kungen, drottning Silvia, kronprinsessa Victoria och prins Daniel ska gå på begravningen för att visa sin respekt, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Lovord från arbetarrörelsen

Statsminister Stefan Löfven (S) väljer också att kommentera Peter Wallenbergs död i ett skriftligt uttalande.

-Peter Wallenberg har i flera decennier spelat en stor roll inom det svenska näringslivet, och han har moderniserat och utvecklat Wallenbergsfären. Jag har haft en stor respekt för hans vilja till samtal och samverkan”, säger Stefan Löfven.

Även den förre socialdemokratiske statsministern Göran Persson hyllar Peter Wallenberg.

Han var, särskilt under 1990-talet, en dominant i svenskt näringsliv. Man kunde tro att han fick sin position genom arv  – och det fick han ju delvis – men mycket av hans framgångar var hans eget verk. Han tog greppet om Wallenbergsfären och gjorde den starkare. Han gjorde däri en imponerande insats, säger han till Svenska Dagbladet.