Alice i ”underlandet”.

Alice i ”underlandet”.

Bild från Nobelfesten 2014

 

Publicerad: 2015-02-07

 

Kuppen  i Jokkmokk

Bland de som kommit till Jokkmokks marknad var  kultur -och demokratiministern Alice Bah-Kuhnke den mest prominente gästen. Under marknaden har hon haft möten med bl.a. Sametinget och den samiska ungdomsorganisatione Sáminuorra och Sametingets ungdomsråd. Fredagen den 6 februari deltog hon också i det samiska nationaldagsfirandet. Under fredagen råkade hon också ut för en uppmärksammad  ”preformance kupp” av samiska artister och kulturarbetare. Dessutom hann hon som förste svenska ministern med att vinna det klassiska ren-racet på sjön Dalvatis. Ren-racet är bl.a.  känt för att fälla ministrar. En tidigare  företrädare  till henne som Sameminister  föll två gånger av renkälken  framför TV-Rapports kamera team, men ministern i fråga, Margaretha Winberg gav inte upp.

Attack mot romer

Under besöket i Jokkmokk trängde dock den stora världen in på arenan med anledning  attacken mot en föreningslokal för romer i Malmö natten till fredagen. Strax efter midnatt kom larmet om en misstänkt mordbrand till polisen.  Fönsterrutor hade krossats och flaskor med vätska hade kastats in och antänts i lokalen som tillhör en romsk förening i Malmö. Branden kunde dock släckas av brandkåren genom ett tidigt larm av den person var i lokalen.

En person som befann sig i fastigheten kunde släcka branden innan brandkåren kom till platsen, men polisen har upprättat en anmälan om mordbrand. Kulturminister Alice Bah Kuhnke informerades om händelsen vid sju-tiden i morse, under sitt besök i Jokkmokk där den Samiska nationaldagen i dag firas på Jokkmokks marknad.

– Jag blir bestört och frustrerad,  och konstaterar att hatbrotten ökar  säger hon  i en kommentar till tidningen Expressen under ett besök i Jokkmokk.

I underlandet

I uppdraget som kultur- och demokrati ministern Alice Bah-Kuhnke ingår också att ansvara och koordinera den svenska regeringens samepolitik, vilket på många sätt är ett svårt uppdrag, av vissa betraktat som ett omöjligt uppdrag. I motsats till tidigare ministrar har hon varit tydlig i att identifiera utmaningarna och uttalat en ambition att får lite bättre  ordning på svensk samepolitik. Hennes första utmaning är nog att få med den socialdemokratiske  näringsministern Bucht på resan till de samiska ”underlandet”.  I likhet med sagans Alice kommer man under resan möta många märkligheter och krumelurer. En krumelurerna är ILO:s konvention nummer 169, vilken kan bli ett riktigt monster för många i Sverige om nu Finland också ratificerar ILO 169.

Efter besöket i Jokkmokk  har förhoppnings kultur-och demokrati ministern Alice Bah Kuhnke fått en klarare bild av läget och utmaningarna i ”underlandet”.