Utrensningen av Olov J. Sikku avslutad

Publicerad 2015-02-19

 

Intern maktkamp?

Partiet Min Geaidnus har det senaste månanderna våndats med problematiken kring den förre vägvisaren Olov J Sikku felsteg  och hur denne kastats ut från partiet. Bakgrunden till varför Min Geaidnu valde att avsätta Olov J. Sikku är fortfarande höljt i ett dunkel. Detta har medfört att det spekulerats kring en intern maktkamp där Olov J.Sikku drog det kortaste strået. Känt är att förre vägvisaren Sara Larsson hade lättare att samarbete med partiet Jakt-och fiske (JoF), medan Olov J. Sikku försökte hålla JoF på ett armlängds avstånd.

Ny ledamot i styrelsen

Min Geaidnus vice vägvisare  Sara Larsson meddelade vid onsdagens plenum i Sundsvall om återkallande av Olov J. Sikkus uppdrag som ledamot i Sametingets styrelse. Vid fyllnadsvalet ersattes Sikku av  Christina Åhrén som ledamot i Sametingets styrelse.

Valet är i linje med  ”februariöverenskommelse”, enligt vilken en avgående ledamot i en nämnd eller styrelsen ska ersättas med en partikamrat. De andra partierna avstod också att rösta i beslutet.

En återstående fråga av intresse är vem som blir vald som vice ordförande i Sametingets styrelse i Olov. J Sikkus ställe. Den sannolika utgången  borde bli att det blir Min Geaidnus Christina Åhren som blir ny vice ordförande, men JoF Josefina Skerk är också en möjlig kandidat.

En annan konsekvens av den interna konflikten i MIín Geaidnu ledde  till att Jakt- och Fiskesamernas Sofia Mörtlund valdes till ny ordförande i näringsnämnden i Olov J. Sikku ställe.

JoF stärker sin ställning

Den intärna turbulensen i Min Geaidnu har lett till att JoF stärkt sin ställningen i den majoritet som leder Sametinget.  Till saken har också Ander Kråiks ställning i partiet Samerna också är ifrågasatt.

Turbulensen i Sameskolstyrelsen

Turbulensen i Sameskolstyrelsen (SAMS) i anslutning till anställning av en rektor till Sameskolan i Jokkmokk har skördat sitt första offer. Partiet Samernas partiledare Anders Kråik meddelande i inledningen av Sametingets plenum  att partiet återkalla uppdrag för Gunnel Heligfjäll som ledamot i Sameskolstyrelsen. Till nya ledamot i SAMS valdes Ingegerd Stenvall.

I anslutning till konflikten i SAMS styrelse uttalade Min Geaidnu vid plenum att man har fortsatt förtroende för Hanna Sofi Utsi och det samma gjorde Vuovdega om sin ledamot Monica Harr Sandström. Att partiet Samerna bytte ledamot i SAMS tyder på att partiet har fullt förtroende för Börje Allas, som är ordförande i SAMS, tillika tillhörande partiet Samerna.  För SAMS vidkommande betyder det att Monica Harr-Sandström och Hanne Sofi Utsi mist en lierad i Gunnel Heligfjäll i SAMS styrelse och  att Börje Allas position stärkts som ordförande i SAMS.

Detta kommer sannolikt innebära att Monica Harr-Sandström och Hanna Sofi Utsi  blir marginaliserade i konflikten rörande rektorstillsättningen i Jokkmokks sameskola. Efterspelet kring det märkliga turerna i anslutning till tillsättningen av rektorstjänsten är ingång och när väl alla omständigheter  är klarlagt kommer detta möjligen också få politiska konsekvenser för ledamöterna Harr-Sandström och Utsi.  SAMS chef kommer sannolikt inte heller  så lindrigt undan när alla korten kommer på bordet.

Vart vandrar  Min Geaidnu?

Nu när den smärtsamma successionen är över i Min Geaidnu kan man börja fråga sig vart partiet är på väg och vilken politisk linje man kommer att välja. Även om partiet stått för en tredje ståndpunkt vid sidan av de större grupperingarna kring JoF och Samelandspartiet har man i realiteten agerat som stödparti till JoF. Den intärna striden kring Olov J. Sikku har lett till att detta överskuggat allt och gjort att partiets  uttalade profil som ett klarsynt, öppet och ett parti som håller  etiken högt solkats ned betydligt.  Med Olov J. Sikkus sorti har nog stödet för partiet i minskat betydligt i norr. Vilket recept Sara Larsson mfl håller på att koka ihop för återkomma på den samepolitiska scenen återstår att se.

 

 

.