Offentlighetens pris

Offentlighetens pris

Bild:  Carola jämte huvudbonad publicerad i Expressen

 

Publicerad 2015-02-21

 

Andersson och Johansson 

En viss  fiktiv Johan Andersson har skapat en het debatt efter att han lagt ut en ”intervju”  på Youtub med Lars-Jonas Johansson, partiledare för Landsförbundet Svenska Samer utan att ange att han bandade telefonsamtalet.

Johan Andersson i fråga påstår sig arbeta  för en grupp som jobbar för demokrati.

Provokation 

På SR Sameradion hemsida beskrivs detta tilltag som att hänga ut samiska företrädare på nätet. I  intervjuven ställs många lite ovanliga frågor, ofta med en provokativ vinkling.  Mycket  påpassligt  publicerades  ”intervjuven” samma vecka  som Sametinget höll sitt plenum i Sundsvall.  I sameradion anger  Lars-Jonas Johansson han tänker polisanmäla Johan Andersson tilltag  som hets mot folkgrupp.

Hets mot folkgrupp?

– Jag anser att de gjort en organiserad form av hetsjakt på samer, det är faktiskt hets mot folkgrupp, men vem ska man anmäla, säger Lars-Jonas Johansson.

SR Sameradion  har lyckats lokalisera den fiktive Johan Andersson. Han ställer sig helt oförstående när han hör om Lars-Jonas Johanssons reaktion.

Jag har bara ställt några frågor, hur kan han få det till hets mot folkgrupp eller vad han nu vill ha det till, att polisanmäla för att någon har ställt några frågor. Det borde innebära att alla intervjuer du gör blir polisanmälda om de inte blir precis som den intervjuade vill att det ska framstå som, säger han till Sameradion & SVT Sápmi.

Fler på tur

Fler samiska företrädare har intervjuats på samma sätt och dessa samtal kommer sannolikt också att publiceras.  Per-Jonas Partapuoli, Sáminuorras ordförande, har  blivit publicerad. Dessutom har Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson och Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson fått liknande samtal. De intervjuerna har ännu inte publicerats.

Skapa debatt

Den fiktive Johan Andersson  lyckades  med syfte  att skapa debatt, mycket tack vare Lars-Jonas Johansson sätt att reagera.  Det finns viss medveten  och kunskap både i media och vissa politiska kretsar hur man skall få samer i allmänhet och samiska politiker i synnerhet att reagera som man avser. Exemplen  är många.  För att par år sedan  publicerade tidningen Expressen en bild där schlagersångerskan Carola Häggkvist uppträdde med en manlig samisk huvudbonad och som man från samiska sida reagerade kraftigt mot detta i ordvändningar som gillas i kvällspressen.  Samer i allmänhet och samiska företrädare och politiker går ofta i media ”fällor” som kvällspressen mfl riggar där man vill att samerna ska vara  förbannade eller gråta ut. Ofta får man spela  ”offerrollen ”  eller så uppträder man från samiska sida som ”offret”.

Offentligheten pris

Vissa kan man ha sympati för Lars-Jonas Johanssons reaktion, framförallt för hans lite naiva inställning till saken, trots hans högprofilerade ställning som en ”offentlig” samisk företrädare.  Är man i den rollen  och i den mediala och politiska hetluften är i princip allt man säger och göra av intresse, oavsett talar i telefon med någon okänd person eller säger något dumt i en kö i systembolaget.

Den offentliga samtalets undervegetation  

Den fiktiva Johan Andersson sätt att arbeta tillhör undervegetationen i de offentliga samtalet som framförallt bedrivs på internet. Att Lars-Jonas Johansson provocerat kretsar med sympati för Sverige Demokraterna genom sin artikel i SvT-Opinion om SD:s Björn Söders famösa intervju i Dagens Nyheter är uppenbart, vilket Johansson också borde inse. En indikation på detta är när SR Sameradion var tvungen att stänga kommentators fältet till artikeln i saken pga innehållet i inläggen.

Verkligheten överträffar dikten

I lördagens melodifestival i SvT överträffar verkligheten dikten. Ni som minns Björn Söder, riksdagens vice talmans uttalande om samerna som en nationen i Dagens Nyheter och den förvirrade debatt som  följde, blir nog än mer konfunderade efter ni sett Jon Henrik Fjällgren uppträda på melodifestivalen med en modern jojk. Vad säger Sametinget styrelseordförande Håkan Jonsson om detta mot bakgrund av hans uttalade i DN att han var svensk eftersom han hade svensk pass och bodde i Sverige. I den tidigare nämnda artikel i SvT-Opinion medger Lars-Jonas Johansson att Björn Söder har rätt i en sak, nämligen den att han är same, men betonar att han dessutom är svensk medborgare och har därmed samma medborgerliga rättigheter som vilken SD-topp som helst.

Identitet och nationalitet

Vem är då Jon Herik Fjällgren som är född i Colombia, sannolikt med rötter i urfolken i Columbia och som är renskötare i Mittådalens samebyn och som dessutom jojkar både privat och i offentliga sammanhang som t.ex 2015 års melodifestival. Låt oss spekulera lite. Om han nu vinner den svenska uttagningen till den stora Eurovsions melodifestivalen och får representera Sverige, vem är han då? Ni får medge att de där med identitet, nationalitet eller vad ni nu vill kalla detta är inte helt lätt.

2000-talets Carola

Hur tro ni riksdagens vice talman Björn Söder kommer att kommentera det hela om nu Jon Henrik Fjällgren vinner finalen i den ”svenska” melodifestivals uttagningen och får representera Sverige i den stora europeiska finalen? Vem vet, Jon Henrik Fjällgren kanske  rent av blir 2000-talets ”Carola”, dessutom med en obestridlig rätt att bära  ”lappmössa”.