Samiska förebilder

Samiska förebilder

Publicerad 2015-03-01

 

Hjältar och förebilder

Den senaste tiden har samiska artister, konstnärer, idrottsutövare och unga renskötare exponerats frekvent i Sverige, Norge och Finland. På norsk sida har samiska idrottshjältar som Finn Hågen Krogh och Håvard Klemetsen som tog medaljer på skid-VM i Falun firats stort både i rubrikerna och hemmavid. Samtidigt som den samiska artisten från svensk sida Maxida Märka jojkade i Falu-VM:s officiella låt tillsamman med popgruppen Mando Diao. Skidikonen Petter Northug från Tröndelags fylke fick också anledning på sitt vanliga slagfärdiga sätt förklara varför han och ”samegutten” Finn Hågen Krogh vann guld på sprint stafetten.

Hold Your Colours 

På finsk sida hölls den eurovisions schlager uttagningen(UMK) den 28/2. Den samiska duon Solju, bestående av mor och dotter Ulla Pirttijärvi-Länsman och Ullá Länsman, slutade på en fjärde plats i finalen med låten ”hold your colours”. UMK är den finska motsvarigheten till melodifestivalen. På sedvanligt sätt vågade finnarna utmana den musikaliska lite platta huvudfåran i populärmusiken och utsåg punk-bandet ”Pertti Kurikan Nimipäivät” med sången «Aina mun pitään» (Alltid måste jag), till att representera Finland i årets Eurovision Song Contest.

Flera av medlemmar i Pertti Kurikan Nimipäivät har downs syndrom eller er autister. I en kommentar i NRK-Sameradion säger Arne Lein, ordförande i Norges Handikappförbund att det är ”hygglig” att funktionshämmade kan delta i samhället i linje med andra.

Populära renskötare

På finsk sida vann renskötaren Andte Gaup-Juuso  ”Big Brother” tävlingen i Finsk TV hösten 2014. Han spelade också huvudrollen i en spelfilm som utspelar sig  i samiska miljöer som släpptes hösten 2014. Till det finska riksdagsvalet i den 19 april 2015 ställer Andte Gaup-Juuso upp  som kandidat för Svenska folkpartiet i Finland, förkortat SFP.  SEP är ett allmänborgerligt (enligt partiprogrammet frisinnat) parti som ser som sin främsta uppgift att tillvarata den finlandssvenska befolkningens rättigheter och intressen i Finland.  Partiet har varit i regeringsställning oavbrutet sedan 1979, med en eller två ministerposter, i samarbete med samtliga finska partier som bildat koalitionsregering sedan dess.

En annan populär renskötare  är Jon Henrik Fjällgren som vann Idol 2014 och nu deltar i uttagningen till årets Eurovision Song Contest.  Både Andte Gaup Juuso och Jon-Henrik Fjällgren personlighet och talang har  visat att bägge är  värdiga representanter för den unga generationen samiska renskötare och bra förebilder för unga samer, vare sig man är renskötare eller inte.

Den rockande samen

Jon-Henrik Fjellgrens genombrott som person och samisk artist i Sverige är anmärkningsvärt på många sätt och man måste gå tillbaka till sent 1950-talet för att hitta en jämförelse. Den ”rockande samen” Sven Gösta Jonssons blev 1959 inbjuden att uppträda SR ungdomsprogrammet ”Timmen Tumba”, inspelat i Stockholm. Den ”rockande Samen” tog publiken och framförallt tjejerna med storm. ”Vid foten av fjället” blev en hans största hit och han var heltidsmusiker under en längre tid.   Han avled 2013 och blev 74 år. Det sena 1950-talet och tidiga 1960-talet var också en annan och för samerna en mycket tuffare tid, då fortfarande de svenska ”lappfogdarna” regerade.  Jon-Henrik Fjällgren kan nog själv bestämma sina personliga och artistiska ramar och preferenser på ett helt annat sätt än Sven Gösta Jonsson kunde på sin tid.

Ända sedan Jon-Henrik Fjällgren fick juryn in Idol att brista ut i tårar har hans  svårgripbara karisma berört människor. Han är svår att intervjua. Hans ordknapphet når nästan  legenden Ingemar Stenmarks höjder. I en tid är då pladdret och plattityderna står som spön i backen när artister och andra offentliga personer uttala sig, är det skönt att höra någon svarar ja eller nej på frågor och väljer medvetet att inte pladdra innehållslöst på artist- eller politikervis.

En förebild

Jon Henrik Fjällgren är på många sätt en bra  förebild  för unga samer och renskötare. Hans genombrott som artist har en stor förklaring i hans personlighet, hans bakgrund och uppväxt en i renskötade samisk familj och miljö som gjort honom till det den trygge samiske personen han är.  Noteras kan att Jon Henrik valde att byta ut glaset med champagne mot ett glas alkoholfritt när han i Östersund  firade  att han gått vidare till finalen i melodifestivalen , vilket också uppmärksammades i media.  Den luttrade rock och musik journalisten Markus Larsson i Aftonbladet uttalade att ”Jon-Henrik är Jon Henrik”, när han försökte förklara uppmärksamheten  kring hans person och hans musik.

Konstnärerna och artisterna tar över 

I de offentliga samtalet i Sverige  som föregår i framförallt i media  och även  i sociala media har det samiska konstnärerna och artisterna blivit som det tydligaste och framgångsrikast  formulerat de samiska aspirationerna och visionerna, samtidigt som man stått på barrikaderna för att försvara dessa, med en nära kopplingen till samer i gemen.  Bland dessa har märks konstnärer  som Anders Sunna, Katarina Pirak och artister som  Sofia Jannok och Maxida Märak  mfl.

Samtidigt som Sametinget politiska ledning   med styrelseordförande  Håkan Jonsson i spetsen verkar  vara handlingsförlamad.

En öppen fråga: Hur skall man då tolka dessa tendenser  och finns det ett samband?