Samerna på barrikaderna i centrum

Publicerad 2015-03-15

 

Läs texten i  artikeln nedan,  publicerad i Finlands största tidning  Helsingen Sanomat den 13/3 2015.

 

Samerna på barrikaderna i centrum

Arga samiska ungdomar ropar ut sin frustration vid riksdagstrappan. Men inte en enda central beslutsfattare syns till.

Ett tiotal samer gick med i demonstrationen genom Helsingfors centrum i dag på dagen. Slutdestinationen var riksdagshusets trappa och förhoppningen var att någon beslutsfattare skulle visa sig och lyssna på deras sak. Den förhoppningen gick om intet.

Bara vänsterns Silvia Modig, och en stund senare De Grönas Ville Niinistö, visar sig för ungdomarna.

– Det säger väl allt om vad beslutsfattarna tycker om oss. De som tar besluten och har åsiktsrätt är finländare, inte samer, säger Reetta Tornensis och Arla Magga, två av de unga kvinnor som ställt sig i protestleden.

Ilskan bland dem som samlats är uppenbar och den har sitt ursprung i långa dragkamper kring samefrågorna som den här veckan också slutat i två nederlag i riksdagen.

Tidigare i veckan beslöt riksdagen att rösta ner lagen om sametinget, som skulle ha varit ett kompromissförslag för vem som är same. I dag är det tänkt att samma riksdag skulle rösta om ratificeringen av ILO-konvention 169 om ursprungsfolk, en konvention som legat på det finländska beslutsbordet i över tjugo år. Förhandsryktet har gjort gällande att frågan bordläggs, igen.

Båda frågorna skulle ha haft en central betydelse för samerna och båda gick på grund under riksdagens minst sagt kaotiska slutspurt.

Vilken konkret betydelse skulle ILO-konventionen ha för er?

– Den skulle innebära att vi erkänns som ursprungsfolk, säger Magga.

– Den skulle innebära att mina barn och barnbarn skulle få växa upp som samer, utan att skämmas över sin etniska bakgrund, säger Tornensis.

Vem hade ni helst velat möta här?

– Vilken som helst ledamot från Lappland. De sitter här i riksdagen och utger sig för att vara experter på samekultur och majoriteten väljer att tro mer på dem än på oss. Det är nedvärderande. Men vi kommer inte att tiga. Vi fortsätter samma kamp som våra föräldrar fört.

JEANETTE BJÖRKQVIST