Skurkstater emellan

Skurkstater emellan

 

Stefan Löfven tillsammans med amerikanske vicepresidenten Joe Biden.
Foto: MONICA ENQVIST

Publicerat 2015-04-01

 

Från Kina till USA

Sveriges statsminister Stefan Löfven har den senaste varit på en längre världsturne och där han besökte två av världens ledande supermakter. Efter statsbesöket i Kina for han direkt till USA. I  USA gästade  statsminsterna New York och Washington mellan den 29 och 31 mars. I New York hann han med att hålla ett tal i FN där han  fokuserade  på frågor om anständiga arbetsvillkor i arbetet med de globala hållbarhets- och utvecklingsmålen. I Washington träffade  statsministern bland andra USA:s vicepresident Joseph Biden samt höll  ett anförande på tankesmedjan Brookings Institution om globaliseringens utmaningar och möjligheter.

ILO mest centrala konventioner

I sitt tal i FN  betonade vikten att stater ratificerar och respekterar ILO:s mest centrala konventioner rörande arbetare och anställdas rätt att organisera sig och rätten att strejka. Statsminister Löven bör som gammal fackföreningsman var väl bekant med ILO konventioner och sannolikt bör han veta att ILO konventionen 107 och senare 169 har sin bakgrund att urfolk och stamfolk oftast utnyttjades som billig arbetskraft, ibland under slavliknande förhållanden, vilket fortfarande sker på sina håll i världen. Huruvida Löven också inkluderade ILO konventionen 169 till gruppen av det mest centrala konvetionerna i ILO är en öppen fråga.

Kampanjen

Regeringen Löven uttalat att man utrikespolitiskt vill  driva frågor som feminism, mänskliga rättigheter, klimatpolitik och konfliktlösning. Resultatet är att man både fått Israel och Saudi Arabian mfl arabiska stater att surna till, dock pga olika orsaker. Detta har ställt till lite problem för Sveriges kampanjen för väljas in i FN säkerhetsråd 2017-2018. För väljas in måste man nå två tredjedels majoritet i FN Generalförsamling, dvs  129 röster om alla 193 medlemsstater röstar.Det är som sagt var lättare sagt än gjort. Finland som kandiderade till FN säkerhetsråd 2012 hade ungefär samma uppläggs som Sverige där  jämställdhet och konfliktlösning var centrala,  men misslyckades.  På finsk sida deltog också Sametinget i marknadsföringen av Finlands kandidatur.

Tips från tränaren

Till slut några ironiska kommentarer, som kanske är relevanta, i något sammanhang. Mot bakgrund av att många av FN 193 medlemstater är mer eller mindre diktaturer borde Sverige den svenska kampanjen vara mer ärlig och framhålla att man inte är bäst,utan att man snarare  håller på att bli sämre i t.ex. frågor som rör mänskliga rättigheter. Det är bara att se till Europarådet och olika FN organs granskning av Sveriges tillkortakommanden  i frågor som rör mänskliga rättigheter  blir tillgängliga för utvalda svårflörtade skurkstater.

I värsta fall borde man göra som finnarna och anlita Sametinget, men inte för att skryta upp  Sverige utan för måla det hela svart med en stor pensel. Fungerar inte detta är det bara att kalla in några Sverige Demokrater och ett par järnrör.