Centerpartiet vinnare i det finska valet

Publicerat 2015-04-19

Ny statsminister

Det blev som förväntat en valseger för Centern med 21,3 procent av rösterna. Sannfinländarna får 17,6 procent och Samlingspartiet aningen över med 18,1. Detta innebär att Centerns partiledare Juha Sipilä kommer att utses som ny statsminister i Finland.

Detta innebär att Centern får 49 mandat i riksdagen, och drygt 21 procent av rösterna är det största partiet i finska riksdagen. Centerns stöd har ökat med 5,6 procentenheter från förra riksdagsvalet 2011.
Samlingspartiet och Sannfinländarna har fört en spännande kamp. Stödet för partierna låg kring 18 procent hela valkvällen, men när rösterna var räknade låg Saml snäppet före Sannf.

Socialdemokraterna fick  16,5 procent av rösterna. Partiet tappade hela åtta mandat och har nu fallit till fjärde största parti.

Sameministern återvald 

Svenska Folkpartiet fick 4.9 procent och kvarstår med nio mandat i riksdagen. Den avtroppande sameministern  Anna-Maja Henriksson som väntat återvald tillsammans med  Eva Biaudet, tidigare medlem i FN permanenta forum för urfolk.

De Gröna fick  fem tilläggsmandat i den nya riksdagen. Partiet har över åtta procent av rösterna. Vänsterpartiet backade en aning och fick dryga 7 procent  av rösterna och tappar två mandat i riksdagen.

På Åland förlorande den sittande riksdagsledamoten  mot utmanaren  Mats Löfström.

Ny samepolitik?

Vad Centerpartiets valseger innebär samepolitiskt är en öppen fråga. Centerpartiets starkaste fäste är  i finska Lappland och  partiet har tidigare mot bakgrund detta setts som det mest same-negativa partiet i finska riksdagen. Återstår att se hur den nya regeringen under ledning av statsministerns tillika centerpartisten Juha Sipilä kommer att agera samepolitiska frågor.  Den avgående riksdagen har lämnat över frågan om en finsk ratifikation av ILO:s konvention 169 till den nya riksdagen och regeringen. Detta innebär att det blir upp till Centerpartiet att bestämma Finland väg i samepolitiska termer