Statsministerbesök i Karasjok

Statsministerbesök i Karasjok

Statsminister Erna Solberg på båttur på Karasjohka tillsammans med värden Sametingets president Aili Keskitalo

Bild: Sametinget, No

 

Publicerat 2015-06-03

 

Celebert besök

Sametingets plenum i Karasjok  fick celebert  när  Norges statsminister Erna Solberg tog sig tid att för första gången besöka Sametinget och Karasjok i egenskap som landets statsminister. I egenskap av Sameminister för över 9 år sedan   träffande hon Sametingets representanter ett flertal gånger.

Viktiga reformer

Under hennes tid som ansvarig minister genomfördes ett flertal viktiga reformer. En viktig reform var konsultations ordningen mellan Sametinget och den norska regeringen. Den har nu fungerat i 10 år och varit viktigt instrument och skapat ordning och reda i förhållandet mellan den norska staten och Sametinget. Sametinget i vissa delar menat att den norska regering inte följt avtal full ut, vilket den norska regeringen medgivit och lovat bättring. Det förs nu en diskussion om att göra konsultations avtalet till lag. Finnmarkslagen är en annan reform kom till under den tid då Erna Solberg var ansvarig sameminister.

En viktig markering 

Att en statsminister besöker Sametingets plenum är en viktig markering både i förhållande den samiska som den norska befolkningen. På norska sidan är sådana besök rätt vanliga, medan förhållandet något helt annat på svensk sida. En svensk statsminister har däremot aldrig  besökt Sametinget. Orsaken till detta kan man spekulera mycket om, men erfarenheterna på norsk sida visar ett statsminister besök inte skall undervärderas.