Grattis på Nationaldagen Sverige !

Grattis på Nationaldagen Sverige !

H.K.H. Prinsessan Estelle / H.R.H. Princess Estelle/www.kungahuset.se

 

Publicerad 2015-06-06

 

Högtidsdag

Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag firas den 6 juni varje år och är en helgdag i Sverige. Nationaldagen firas dels till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523 – Sverige blev ett enat land och bröt Kalmarunionen – och 1809 års regeringsform (som gällde fram till 1974 års regeringsform). Händelserna ägde rum samma datum: 6 juni.

Tidigare firades 6 juni enbart som ”svenska flaggans dag” och det var först 1983 som dagen även fick status som nationaldag. Sedan 1996 är nationaldagen en salutdag, och från och med 2005 är nationaldagen även en helgdag.

”Hålla lapparna på gott humör”

Sett från samisk horisont är de historiska kopplingarna till den 6 juni med bl.a Gustav Vasa kröning av mer positiv natur jämfört vad som hände i Sverige under de för samerna mörka 1800- och 1900-talet.  Under Gustav Vasa och hans söners tid inkorporerades   stora delar av Sápmi till konungariket Sverige. Under denna tids gällde samma lagar för samerna som för andra medborgare i konungariket. Gustav Vasa påminde också ofta sina fogdar i norr att de skulle ”hålla lapparna på gott humör”.   De svenska firandet av nationaldagen har inte direkta kopplingar till Sveriges koloniala förflutna som många  andra  länder i världen kopplade till den europeiska kolonialistiska traditionen, vilket gör att även samerna kan fira Sveriges nationaldag  utan att i högre grad oroa sig för att detta strider mot den samiska politiska korrektheten, om det nu finns någon sådan

Firande av hög som låg

I konungariket Sverige firas nu Sveriges nationaldag både av hög och låg. För Sveriges Kungahus är nationaldagen både en högtidsdag och en mycket intensiv arbetsdag.

Se nedan ett utklipp från kungahusets hemsida om aktiviteterna under dagen.

———————————————————-

Nationaldagen 2015
Kungafamiljen firar nationaldagen med att besöka Örebro och Uppsala, samt delta vid det traditionella firandet på Skansen och Kungliga slottet.
Kungaparet besöker Örebro.

Kungaparet deltar vid nationaldagsfirandet i Örebro. Besöket inleds kl. 10.15 med att Kungaparet besöker Länsmuseet och får en visning av utställningen Vi blir Örebro. Därefter träffar Kungaparet nya medborgare som deltagit vid medborgarskapsceremonin på Örebro slott. Som avslutning deltar Kungaparet vid nationaldagsfirandet i Örebro slottspark.

Kronprinsessparet besöker Uppsala

Kronprinsessparet deltar vid medborgarskapsceremonin som äger rum kl. 10.30 på Uppsala slott.

Prins Carl Philip vid högvaktsavlösningen

Prins Carl Philip närvarar vid högvaktsavlösningen som äger rum kl. 12.20 på Yttre borggården vid Kungliga slottet.

Skansens nationaldagsfirande

På kvällen åker Kungaparet, Kronprinsessparet, Prins Carl Philip, Sofia Hellqvist och Prinsessan Madeleine hästspänd kortege från Kungliga slottet till Skansen för att delta i det traditionella nationaldagsfirandet. Kortegen startar cirka 17.50 från Kungliga slottet.

Nationaldagsmottagning på Kungliga slottet

Nationaldagen avslutas för Kungaparet, Kronprinsessparet, Prins Carl Philip, Sofia Hellqvist och Prinsessan Madeleine på Kungliga slottet med en nationaldagsmottagning och tapto på Logården för inbjudna gäster.

Öppet slott

Kl. 10.00 öppnar riksmarskalk Svante Lindqvist portarna till Öppet slott på Kungliga slottet. Under nationaldagen är det fri entré på slottet.

www.kungahuset.se