Exemplet USA

Publicerat 2015-06-09

 

Återbegravning av 43 individer

I den amerikanska tidningen US Today kunde  man den 7 juni 2015 läsa en längre artikel om en återbegravning av kvarlever från 43 individer som som var förfäder  till Saginaw Chippewa indianerna. Återbegravningen skedde på Isabella Indian Reservation.

Återbegravningen har möjliggjorts genom en federal lag från  1990 antagen av den amerikanska kongressen. Enligt lagen blev museerna ålagda att katalogisera och identifier kvarlevorna på museer och andra institutionerna och senare meddela berörda instanstammar om saken.

Organiserad gravplundering av gigantiska mått

I USA pågick länge en mer eller mindre federalt organiserad plundring av urfolkens begravningsplatser. Det var skattejägare, arkeologer och militärer som låg bakom gravplundringen.

I de berömda Smithsonian museet  finns kvarlevor  från 20.000 personer magasinerade, tillhörande olika urfolk i USA.  Även om inte finns någon  officiell statlig statistik för hur många kvarlevor relaterade  till urfolk  som finns på amerikanska institutioner,  så har mer än 50.000 enskilda kvarlevor  katalogiserats i amerikanska museer och universitet, tillsammans med 1,8 miljoner föremål som tagits från olika  urfolks stammars  gravar.

Efter 116 år

I en kommenter till US Today  säger William Johnson, curator of the Ziibiwing Cultural Center att:   ”Men det gör oss mycket glada över att de är här, hemma i dag, efter 116 år från att vara utanför   livmodern av Moder Jord. Så länge solen skiner och gräset växer fint och grönt, de ska vara i fred här i Mount Pleasant i vår kyrkogård.

Artikeln i US Today avslutas med en kommentar  av  Chief Steven Pego’s.

”Det känns underbart, känns fantastisk. Jag är bara glad att vi föra dem hem. De kommer inte längre bli störda.”

 

http://www.usatoday.com/story/news/nation/2015/06/07/chippewa-tribes-reclaim-dead/28659013/