Skål – firmafesten i Almedalen har börjat

Publicerad 2015-06-28

 

Från ett lastbilsflak

När nu det svenska politiska etablissemanget, media, månglarna och groupies samlat till Almedalen i Visby för att under en vecka prata politik, diskutera, argumentera, idka lobbying, skvallra och ta en öl eller två är det nog inte många som kommer på att tänka på Olof Palme, framför att vad talade om när han stod på en tribun i form av ett  lastbilsflak i Almedalen den 25 juli 1968.

Under 2000-talet har politikernas firmafest vuxit explosionsartat. Antalet seminarium under veckan är nu närmare 1500 med närmare 11 000 seminariedeltagare.  Alla partiledarna är där och det hela bevakas av över 1000 journalister  Detta gör veckan till den i särklass största och av vissa betraktare som viktigaste politiska evenemanget under året utan för riksdagen.

Var i Almedalen – alltså finns jag 

Alla politiker, journalister och lobbyister med självaktning är i Almedalen under politikerveckan. Numera är det också horder av kommun- och landstingspolitiker som deltar. Från samisk sida är deltagandet minimat.  Fjolåret 2014 var dock ett undantag. Huruvida någon Sametingspolitiker, tjänsteman eller samisk lobbyist deltar är ännu inte bekräftat.

Instabilt politiskt läge

Årets politikervecka i Almedalen kommer sannolikt spegla lite av den instabila politiska situationen i svensk politik. Minoritetsregeringen Löven överlever tack vare ”decemberöverenskommelsen”, men riksdagens tillkännagivanden som den borgerliga alliansen med stöd av Sverigedemokraterna nu och då driver igenom riksdagen är ett huvudbry för statsminister Löven.

Mister sin oskuld

Det politiska landskapet har i Sverige har den senaste tiden förändrat inte bara av att Sverigedemokraterna växer, utan det har också skett ett generationsskifte i politiken. Två nya partiledare mister snart sin oskuld när man i veckan uppträder i Almedalen. Moderaternas partiledare Anna Kindberg-Batra och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor har troligen tidigare deltagit under politikerveckan i Almdalen, men som partiledare är det för första gången man uppträder som partiledare.

Grexit

Under veckan i Almedalen  kommer Greklandskrisen kasta sin slagskugga över evenemanget. Även om  eurozonens finansministrar i den 28 juni  beslutade att inte förlänga stödprogrammet till Grekland bestämde sig alltså den grekiska regeringen i natt för att genomföra en folkomröstning i frågan. Den grekiska befolkningen  ska nästa söndag säga ja eller nej i en folkomröstning till det ultimatum med krav på åtstramningar som långivarna gett landet tidigare. Krav som Grekland var tvunget att uppfylla för att få en förlängning av stödprogrammet.

På tisdag löper alltså stödprogrammet ut för Grekland, som samma dag ska betala en skuld på 1,5 miljarder euro till den internationella valutafonden, IMF.

Sverige är som tur är inte med i euro-zonen, men skulle förhandlingarna  mellan Grekland och långivarna EU, mfl.  spricka och Grekland ställer in sina betalningar förutses att det blir svajigt på börserna Europa. Sverige skulle sannolikt klara sig relativt bra, dels eftersom man inte är med i euro-zonen, dels Svensk ekonomi inte så mycket exponerat mot Grekland. Huruvida det kommer att påverka priset på renkött under hösten återstår och se, men det beror primärt på vilken kurs euron kommer han under hösten och hur Finland kommer påverka ev ett eventuellt Grexit.