BARA BÖRJAN PÅ EN STORM

Publicerad 2015-11-08

Terrorceller slog till

Den Islamiska staten (IS) har under dag tagit på sig ansvaret för terrorattackerna i Paris. Det uppges av IS att detta är en hämnd för de franska flygbomningar av IS fästen i Syrien. Terrorattackerna uppges ha genomförts av flera terrorceller, i vilka bestått av bl.a. en fransk medborgare och en med egyptiskt pass. BBC uppger att terroristerna stridit i Syrien och sedan återvänt. Fransk polis söker polisen aktivt efter ett dussintal personer i Parisområdet enligt vissa media uppgifter. Polisen i Bryssel, uppges ha gripit ett antal personer som ska ha haft anknytning till en av bilarna som använts vid dådet. Franska tidningens källor uppger att terroristerna uppträtt proffesionellt vilket tyder på att man haft erfarenheter från krigszoner.
Le Monde uppger också att polisen är övertygade om att de som genomförde attacken har fått terrorträning – övertygelsen bygger på det hänsynslösa sättet de koordinerade attackerna genomförts. Enligt polisen är detta ett tydligt tecken på att terroristerna har erfarenheter från krigszoner.

En eskalering

Under hösten har flera terrorattentat genomförts. I april i år slog en självbombare till i Ankara med över hundra döda som resultat och det mesta tyder på att den ryska charteplanet som störtade för någon vecka sedan blev utsatt för ett bombattentat.

Terroristattacken fredagen den 13 november tyder på att IS valt agera utanför Syrien/Irak utvidgat kriget till Europa. Attacken i Paris hade allt och alla som mål. Många som blev mördade råkade bara vara på fel plats på fel tidpunkt. Det här var också första gången självmordsbombare agerar på på fransk mark. Sju av de åtta terroristerna rapporteras ha sprängt sig själva.

Ett internt problem

Bland länderna i Europa är det Frankrike har störst problem av alla nationer i Västeuropa med frivilliga som reser ner till Syrien för att ansluta sig till IS. Det beräknas att ca 3 000 från Europa anslutit sig till IS och av dessa kommer 1 400 från Frankrike. 200 av dem uppges ha återvänt hem.

Så detta lär dessvärre inte vara över. Efter terrorattacken den 11 september 2001 så kom Madrid i mars 2004 med över 190 döda. Sedan kom London den 7 juli 2005.

IS som tagit på sig dåden i ett uttalande som avslutas med orden:
”Sannerligen, detta är bara början”. Frågan är bara början på vad?