Massiv terror attack i Paris med militära förtecken

Massiv terror attack i Paris med militära förtecken

Publicerat 2015-11-07

Värsta terror attacken sedan Utöya-massakern 2011

Minst 120 och upp till 150 människor kan ha dödats i sex samordnade terrorattacker i Paris. Det rapporteras att en svensk person är ett av dödsoffren, vilket inte ännu inte officiellt bekräftats. Terrorist attacken är den med största och mest omfattade sedan Utöya-massakern 2011. 8 terrorister uppges ha dödats och det är första gången självmordsbombare opererar i Frankrike.

Det hela började vid 22-tiden då nyhetsbyrån AFP rapporterade om att två män öppnat eld med automatvapen på en bar i Paris. Sedan följde nya rapporter slag islag. En fotbollsarena attackerats, där Frankrikes och Tysklands landslag spelade en vänskapsmatch oc där bl.a. president Hollande var en åskådarna. Sedan följde rapporter på terrorister gått in i en konserthall och urskiljningslöst mördat människor och dessutom tagit människor som gisslan. Polisen gick sedan in och fritog gisslan.

Krigshandling mot Frankrike

Den senaste rapporterna vid 11-tiden den 7 november uppges att 128 människor dödats vid attacken. I sociala medier uppges att Islamiska Staten (IS) påtagit sig ansvaret. Den franske president har också uttalat sig att det är IS som är ansvarig och detta är en krigshandling mot Frankrike. Presidenten uttalade också att Frankrike är sårat, men att Frankrike kommer att reser sig.

Undantagstillstånd i Frankrike

Terror attacken har också inneburit att undantagstillstånd har införts i landet tills vidare. Terror attacken kommer givetvis få konsekvenser både på kort och lång sikt. Det kommande lokalvalen kommande sannolikt att uppskjutas.President Holland har också utlyst tre dagars landssorg. Den stora internationella klimatkonferensen i Paris som kommer att hållas i början av december blir betydligt svårare all arrangera både logistiskt och säkerhetsmässigt.

En attack på Europa

Uttalande från statshuvuden världen över har strömmat in. Tidigast ute var president Obama som både uttryck medkänsla till franska folket och att USA kommer att ge Frankrike allt stöd i kampen mot terrorismen. Den svenske statsministern uttryckte och sin sympati för offren och också uttalade att detta är en attack mot hela Europa. Händelsen kommer sannolikt att får stora politiska konsekvenser och den dominerande diskussionen i Europa om flyktingströmmarna i Europa kommer nog tonas ned. Dessutom är flyktingsproblematiken i Europa intimt sammanbundet med terror attacken mot bakgrund av händelseutvecklingen i framförallt i Syrien och även Irak.