Tina Sanila Aikio vald till ordförande i Sametinget på finsk sida

Tina Sanila Aikio vald till ordförande i Sametinget på finsk sida

Publicerad 2016-02-23

Odramatiskt val

Valet till ny ordförande/president i Sametinget på finsk sida avgjordes på förmiddagen den 23 februari 2016 i Enare. Vid valet ställdes sex kandidater upp. I samband med valet meddelade Veikko Feodoroff och Kari Kyrö att drog tillbaka sina kandidaturer.Det kvarvarande kandidaterna blev nu Anu Avaskari, Tuomas Aslak Juuso, , Pentti Pieski og Tiina Sanila-Aikio. Efter en odramatisk röstning meddelande den sittande ålderspresidente Kari Kyrö somledde mötet att Tiina Sanila-Aikio fått 12 röster av 21 möjliga. Auna Avaskari fick 4 röster, Tuomas Juuso 3 röster och Pentti Peski 2 röster.

Återvald

Tina Sanila-Aikio har suttit som ordförande/president det senaste 8 månaders efter den förre ordförande/presidents Klemetti Näkkäläjärvis avhopp aptit 2015. Att Tina Sanila-Aikio vanna valet var närmast väntat enligt bedömare. Att hon dessutom fick 12 röster av 21 möjliga innebär också att hon har en majoritet av Sametinget ledamöter bakom sig.

Více ordföranden

Valda till förste vice ordföranden blev Heikki Paltto och vald till andre vice ordförande blev Tuomas Aslak Juuso. Från Enaresamisk sida och skoltsamisk sida riktades kritik mot valet av styrelse eftersom ingen från dessa språkområden fick plats i styrelsen.