Sveriges kung fyller 70 år

Sveriges kung fyller 70 år

Publicrad 2016-04-30

Kung Carl Gustaf Folke Hubertus

Med anlednig av att Sveriges statsöverhuvud Carl XVI Gustav fyllde 70, den 30 april har
festligheterna avlöst varandra. Kung Carl Gustaf Folke Hubertus, född 30 april 1946 på Haga slott i Solna, Stockholms län, är Sveriges kung och statschef sedan 15 septCarl XVI ember 1973 då han efterträdde sin farfar Gustaf VI Adolf. Han är den sjunde regenten av huset Bernadotte och den sjuttiofjärde av Sveriges historiska monarker.

Goda relationer

Samerna och de samiska folkets relation till den svenska kungamakten har genom historien haft sina höjdpunkter och bottennoteringar. Det kungliga enväldets gradvisa upplösning och demokratins genomslag har för samernas vidkommande inte haft samma positiva effekt som för medborgarna i övrigt i Sverige. Det har kanske inte haft och göra med demokratins genombrott i Sverige, utan det idéströmmingar som kom att dominera det sena 1800-talet och till Nazi-tysklands kapitulation 1945.

Samernas förhållandet till kungahuset Sverige har varit gott trots allt, tilläggas kan också att det gällt kungahuset i Danmark och senare i Norge, den ryske tsaren och senare statsskick i Sverige, Norge, Finland och Ryssland.

I oktakt med tiden

Det är lite anmärkningsvärt notera Sametingets långa profil i anledning av den svenska konungens 70 års firade. Det verkar som Sametinget ledning inte är i takt med tiden och agerar som det anstår det samiska folket. Vi får väl trösta oss med att vid festmiddagen serverades helstekt renkalvytterfilé med rostad mandel,marinerad och lättrökt innerfilé, morotsvariation och vindruvssky.