Norges national den 17 maj firas stort – Gratulerar på dagen

Norges national den 17 maj  firas stort – Gratulerar på dagen

Publicerad 2016-05-17

Firar grundlagen

Att 17 maj är nationaldag i Norge beror på att kung Kristian VIII skrev under grundlagen detta datum 1814 vilket inledde en kort period av självständighet, innan unionen med Sverige blev en realitet.

Till skillnad från Sveriges nationaldag (6 juni) firas den norska nationaldagen – 17 maj – med stor inlevelse. Att Norge har valt den 17 maj som nationaldag har, på samma sätt som den danska och delvis den svenska med grundlagen att göra.

Norge har under lång tid historiskt varit i union med något av grannländerna (främst Danmark). Från slutet av 1300-talet ingick Norge i personalunion med Sverige och Danmark och från år 1536 i realunion bara med Danmark.

Riksförsamlingen i Eidsvoll

Det var inte förrän i maj 1814 som Norge blev självständigt. Den 17 maj 1814 undertecknade den danske prinsen Christian Frederik den grundlag som antagits av riksförsamlingen på Eidsvoll och blev därmed kung Kristian VIII av Norge. I maj inleddes därmed en kort period av självständighet som varade till augusti samma år då Norge tvingades in i en ny union (nu med Sverige). Den unionen varade till år 1905 då unionen bröts och Norge på nytt blev självständigt.