GRATTIS PÅ NATIONALDAGEN !

GRATTIS PÅ NATIONALDAGEN !

Publicerad 2016-06-06

Det godaste landet


Dagen till ära har ”the Good Country Index”, tidigare i veckan utnämnt Sverige till ”goodest country” när det gäller ta vara på sin medborgare och undvika skada andra länder och miljön. Sverige utklassade 162 länder och knep topp positionen i Good Country Index, ett index som baseras på 35 separata indikatorer hämtade från FN och Världsbanken. Sverige fick det hösta poängen för en positiv livsstil, fördelning av förmögenhet, jämlikhet, hälsa och välfärd, men fick också höga poäng för kulturlivet. Utnämningen har fått en del uppmärksamhet i internationell media, även om det numera gått lite inflation i den mängd av index som nu florerar. De nordiska länderna och framförallt Norge brukar ofta toppa dessa index. Good Country Index tillhör kanske inte det mest välrenommerade.

Självgodast

I den engelska tidningen Guardian skriver krönikören och författaren Andrew Brown, att studie placerar Sverige i toppen av en lista över nationer som bidrar till människors välbefinnande, men konstaterar att det är synd hela projektet är moraliskt och intellektuellt andefattigt. Han har problem med ”goodest ”, vilket enligt honom är ett hemsk påhittat ord som får honom att tänka på den svenska självgodheten – vilket skulle innebära den mest skenheliga landet i världen. Han menar också att om man skulle be Sveriges grannar att rösta skull dessa med bred marginal utse Sveriges till världens självgodaste land, vilken också Brown skulle ha gjort. Denne Andrew Brown är författare och Sverige ”kännare” och i hans senaste bok, Fishing in Utopia, skriver han om sina minnen om sitt liv i Sverige.

Självgodheten sprider sig

Visst kan man tala om den självbild som ibland frammanas i Sverige kan uppfattas som självgodhet, men den uppfattningen verkar sprida sig i både i Europa och i världen. I England är det snart folkomröstning om man skall förbli medlem i EU eller begära utträde. I kampanjen för ett utträde och håller den engelska självgodheten att jäsa över sina breddar och då ska ni veta att den engelska självgodheten historiskt sett varit ett par snäpp värre än svenska. Hur folkomröstning nu går återstår att se, men risken finns att självgodheten får ett nytt ansikte i Europa.

Självgodhet av amerikanska mått

Skall man snacka om självgodhet är det svårt undvika den ryska och den amerikanska varianten. Den ryska vet vi var vi har, men det är lite mer problematiskt med den amerikansk. Vi står snart inför ett amerikansk presidentval och hittills har primärvalen och valkampanjen inte liknat något annt presidentval i modern tid. Republikanernas president kandidat Donald Trump som till och börja betraktades som ett skämt är nu bara några röster från att bli USA:s nästa president. I USA är ofta saker och ting ofta större och värre och det gäller också den amerikanska självgodhet som Donald Trump både uttalat och frammanat i sin presidentkampanj.

Gratulerar på dagen – Sverige


Den svenska självgodheten blir varken mer eller mindre om man jämför med den norska, engelska, ryska eller amerikanska, men det gäller för Sverige som nation hålla sina demoner i shack och våga mer och tänka klart. Även om nu England väljer att gå ur EU och Donald Trump svärs in som USA:s president så kommer inte Sverige nå så mycket längre med självgodhet som ledstjärna.