Sommaren är över – del 1

Sommaren är över –  del 1

Publicerad 2016-08-27

Sommaren är över

En artikelserie med rubriken ”sommaren är över” kommer att publiceras på Samelandspartiets hemsida med ett obestämt antal artiklar som reflekterar över samtida företeelser.

Du gamla du fria fjälljakten!

Sommaren är definitivt över, nu när både björn- och den fria ripjakten är igång. Förberedelser inför starten på skolårets hösttermin är också ingång. Det byråkratiska systemet som varit under viss dvala under sommaren snurrar ingång och det offentliga samtalet börjar få lite bättre fart. Under sommaren har både de europeiska mästerskapen (EM) och det OS i fotboll ägt rum, med buller och bang. Under EM i fotboll var det nog det isländska fotbolls landslaget som skapade mest bulle och bång, medan det svenska landslaget åkte ut i ett tidigt skede i turnerings, trots Zlatan. Nu fick dock Sveriges yvas över att Islands framgångar eftersom de hade en svensk landslagschef.

“Samisk fotboll I rysk tjänst?”

Det samiska landslaget i fotboll FA Sápmi lyckades dock heller inte så bra i fotboll turneringen CONIFA World Cup i utbrytarrepubliken Abchazien som ägde rum i juni 2016, dessutom fanns rubriker i pressen och sociala medier där talade om ”samisk fotboll i rysk tjänst”. Den georgiska utbrytarrepubliken Abchazien uppstod efter kriget 2008 och kontrolleras i praktiken Ryssland. Bara Ryssland, Nicaragua, Venezuela och stillahavsön Nauru har erkänt Abchazien som suverän stat. Många svenska Rysslandsexperter var kritiska till att FA Sápmi deltog i turneringen. Att turneringen hålls i Abchazien är ingen slump, utan det är ett sätt för Ryssland att skapa legitimitet åt utbrytarrepubliken, uttalade bl.a. Martin Kragh som leder Rysslandsprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet.

Avråddes från att delta

Det svenska utrikesdepartementet avrådde FA Sápmi från att åka till Abchazien på grund av säkerhetsläget, vilket avfärdades av Håkan Kuorak, president i FA Sápmi som tycke att frågan var uppblåst. Nu är det inte första gången det samiska fotbolls landslaget hamnat iden politiska hetluften När samiska fotboll landslaget skulle möta Tibet protesterade Kina och när man deltog i en turnering där Nord-Cypern som är ockuperad av Turkiet protesterade både Cypern och EU.

Sametingets styrelse ordförande duckade – igen

Mot bakgrund av att det samiska landslaget och andra landslag som är medlemmar i CONIFA inte är godkända av FIFA är detta en ständigt konfliktyta med politiska övertoner. Håkan Kuorak och andra företrädare för CONIFA uttalade att fotboll inget har att göra med politik. Intressant i detta sammanhang är att när Håkan Kuorak antydde att man han hade stöd från både Sametinget på svenska och norska sida förnekades detta av Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson, genom att uttala att man vaken behandlat frågan eller tagit ställning i frågan.

——-
Foto:Foto: Jörgen Heikki/Sameradion/http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=5862589
CONIFA
CONIFA (Confederation of Independent Football Associations) är en fotbollsfederation för lag som inte är associerade till FIFA. Organisationen grundades 2013 och har idag 34 medlemmar. Den första CONIFA World Cup arrangerades i Östersund 2014. Transnistirien, Nagorno-Karabakh, Abchazien och Sydossetien är fyra före detta sovjetiska ”utbrytarstater” som är representerade i CONIFA.