Temperaturmätare inför Sametingsvalet 2017 – Plenumsvecka i Skillehte/Skellefteå 3-6 oktober 2016

Temperaturmätare  inför  Sametingsvalet 2017 – Plenumsvecka i Skillehte/Skellefteå 3-6 oktober 2016

Publicerad 2016-10-02

”…något kortare än vanligt…”

Sametinget plenum samlas nu i Skillehte/Skellefteå för årets sista plenumsmöte. Ärendelistan är som Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson diplomatiskt uttrycker det på Sametingets hemsida ”…något kortare än vanligt…” Trenden håller i sig, nämligen att allt färre beredda och konkreta politiska initiativ diskuteras i Sametingets plenum, vilket bl.a kritiseras i Samiid Riikabelludat pressmeddelande den 30 september 2016.

Den stora nyheten

Trots att att placeringsort för Sametingets parlamentsbyggnad är inte med på föredragningslistan har denna fråga uppmärksammats av riksmedia, bl.a SR Dagens Eko. Sju olika kommuner kommer på måndag den 3 oktober presentera sina förslag och tankar kring en parlamentsbyggnad för de samiska parlamentarikerna.Sedan Sametingets plenum beslutade att förlägga Sametingets kansli till Kiruna på 1990-talet lade sig lugnet till en början, men när ministären Göran Persson tillkännagjorde att initiativet att bygga en parlamentsbyggnad i början av 2000-talet fick frågan åter ett nytt liv. Det många turerna kring Stadsflytten i Kiruna gjorde inte saken bättre.

Byta fot

Genom åren har partierna i Sametinget gjort många kullerbyttor från att till och börja varit för Kiruna som kansliort till att sedan förespråka Jokkmokk och så vidare. Argumenten för det ena eller andra är i stort sett de samma som vi hörde på 1990-talet. Så långt är det i stort sett bara Sámiid Riikabelludat som stått vid sin ståndpunkt om att lagt kort ligger. Att frågan nu i mandatperiodens sista timme diskuteras är också en svårighet. Sannolikt kommer inte plenum till skott före Sametingsvalet i maj 2016. Med stor sannolikhet kommer också detta bli en het valfråga – i värsta fall i brist på annat.

Store ”hen” kommer på besök.

Sveriges riksdags Konstitutionsutskottets kommer att besöka Sametingets plenum på torsdagen. På Sametingets hemsida uttalar Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson att detta är en signifikant viktig gest av konstitutionsutskottets ledamöter att så här fem år efter att samerna erkänts som folk i Sveriges grundlag besöka sametinget. Konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén (M) kommer också ges tillfälle att tala inför plenum i ajournerad form.

Inför Sametingsvalet

På tisdag kväll blir det en bokrelease av forskningsrapporten om Sametinget och dess väljare som Stockholms universitet gjort based på bl.a en omfattande väljarundersökning. Rapporten blev presenterad våren 2016 och är väl ingen upplyftande läsning för politikerna i Sametinget. Den kommer nog att studeras nog av partistrateger i Sametinget inför valet.

Eventuella överraskningar

Huruvida något överraskande kommer att ske vid plenum låter vi vara osagt, men det återstår att se om Min Geaidnu satt punkt för den offentliga tvätten av den intärna byken eller om den fortsätter. Ett möjligt extra ärende är ett uttalande till stöd för indianernas kamp mot en olje pipeline i Standing Rock.