Religiositetens största ”rockstjärna” har landat i Sverige

Religiositetens största ”rockstjärna” har landat i Sverige

Publicerad 2016-10-31

En fredsinvit

Påve Franciskus flygplan landade i Skåne klockan 11.00 och mottogs officiellt av Sveriges statsministern Stefan Löven. Sveriges radion och TV direkt sände det hela. Det är första gången på 27 år som en påve besöker Sverige. Besöket har sin bakgrund i att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen och överbrygga de konflikter som kyrkosplittringen orsakade. Följet och uppmärksamheten kring besöket slår det mesta. . Presidents Obamas besök i Sverige för något år sedan förbleknar i jämförelse med detta.

Gemenskap och inte konflikt

I en kommentar till Sveriges Radion säger ärkebiskop Antje Jackelén att de första gången på 500 år som Vatikanen och Lutherska världsförbundet, tillsammans uppmärksammar reformationen och gemenskapen mellan dessa två kyrkor.

Gemensam gudstjänst

En unik händelse är också det faktum att då Lutherska världsförbundet och Vatikanen gemensamt bjuder in till gudstjänst. Gudstjänsten kommer att direktsändas och visas på skärmar i centrala Lund. Senare under eftermiddagen hålls även ett fyra timmar långt event på Malmö arena med 10 000 deltagare dit påven kommer ansluta tillsammans med Lutherska världsförbundets ordförande, biskop Munib Younan och generalsekreteraren Martin Junge.

Hålltider måndag

08:20 Påven lyfter från Rom.
11:00 Påven landar i Malmö, officiellt mottagande med statsministern.
14:00 Ekot sänder direkt inför gudstjänsten.
14:30 Gudstjänst i Lund, sänds i P1, samt i sin helhet på sverigesradio.se och i Sveriges Radio Play.
16:00 Studio Ett sänder direkt från Malmö Arena, där Påven ska framträda med 10 000 personer i publiken.
18:45 Presskonferens på Malmö arena.

Hålltider tisdag

08:15 P1-morgon sänder från Swedbank Stadium,
09:30 Katolsk mässa i direktsändning från Swedbank stadium
12:45 Påven lyfter från Malmö flygplats, efter en officiell avskedsceremoni.