President ”Dirty” Donald Trump.

President ”Dirty” Donald Trump.

Publicerad 2017-01-23

Amerika först

Donald J. Trump svors in som ny president i USA, fredagen den 20 januari 2015 i Washington ett installationstal som inte liknat något tidigare lovade han att ge tillbaka makten till medborgarna och återupprätta USA:s rykte i världen.
– Vårt budskap ska höras överallt. Från denna dag kommer en ny vision att styra vårt land: Amerika först.

I krig med media

Washington var under installationstagen en belägrad stad, både av människor som deltog vid president installationen och protesterade mot den tillträdande presidenten.
Under söndagen den 22 januari uppstod en kontrovers mellan presidenten skapet och media. Kontroversen var hur många människor deltog vid installationen. Media menade att mycket färre människor hade deltagit vid Tramps installation än när Obama installerades 2019 och 2013. Vita Huset presstalesman hävdade det motsatta med att uttala att det aldrig deltagit så många människor på en presidentinstallations någon gång och någonstans. Senare uttalade president Trumps vid en presskonferens i samband ett besök på CIA:s huvudkontor att han älskade CIA, men att han var i krig med media och anklagade journalister som väldens mest oärliga människor.

Urfolken är oroade

Många företrädare för de olika urfolken i USA är nog rätt så oroande nu när Trump tar över presidentskapet från Obama. Under Obamas presidentskap har relationen till lands urfolk förändras drastiskt i positiv riktning. Hur den nya administrationen under Trumps ledning kommer att ställa sig FN:s deklaration om urfolkens rättigheter från 2007 är en öppen fråga. Risken är stor att Trump river upp många av de reformer som Obama genomdrivit i förhållande till USA:s urfolk. Dessutom har Trump ett rätt så konfliktfyllt förhållande till urfolk i egenskap av affärsman och han har tidigare utryckt sig väldigt föraktfullt om landets urfolk. Återstår att se om han vill vrida tillbaka klockan i amerikansk urfolkspolitik eller fortsätta Obama urfolkslinje. Detta kommer att få betydelse bl.a. i USA:s agerande i olika FN organ, Arktisk råd m.m.

”..cocaine traffickers and carees criminals.”

Donald Trumps förhållande till USA:s urfolk och minoriteter är inte det bästa. Han har ofta genom åren uttryckt sig förnedrande om landets urfolk. Under en konflikt med ett urfolk i staten New York angående ett casino-projekt beskrevs han dessa som gangsters, ”cocaine traffickers and carees criminals.” Vid ett tillfälle 1993 beskrev han ett urfolk som ”bunch of these druken injunes“.

Dirty Donald on the track

Trumps har genom åren blivit känt för att använda ett rätt så osofistikerat,
sexistiskt och brutalt språk, med slängar åt alla håll. Samtidigt har han varit väldigt känslig för kritik och lätt att provocera. Han ofta känslomässiga reaktioner har skapet en aura av oberäknelighet kring honom som person. Han har av en del beskrivits som en variant av polisen “Dirty Harry” Callahan, spelad av Clint Eastwood i en rad filmer under 1970-talet. ”Dirty Harry” tog i sin polisutövning många genvägar och sköt först och talade sedan. Under valkampanjen fick Donald Trump oväntat stöd från Clint Eastwood. I en intervju i tidningen Esquire magazine den 3 augusti 2016 menade han att alla är i hemlighet trötta på den politiska korrektheten och fjäsket. Eastwood förklarar vidare att dagens USA plågas av en ”Pussy generation” (generation av mesar) och alla går omkring på äggskal. Mot den bakgrunden menade Eastwood att Trump var något på spåret.

Fortsättning följer

Vad har vi från samisk sida att vänta för initiativ från USA:s nyligen tillträdde president Donald Trump. NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg väntar nog med viss nervositet på de nya signalerna från USA:s president, tillika landets militäre befälhavare. Hur det samarbetet inom Arktisk Råd kommer påverkas återstått att se. Det är sannolikt att man från samisk sida indirekt kommer i konflikt med den nya administrationen i Washington, eftersom den nya presidenten antydd att han kommer förändra attityden och politiken förhållande till landets urfolk. President Trump har redan annonserat att man kommer att göra en massive försäljning och privatisering av federalt förvaltade mark- och landområden (”public lands”), bl.a flertal nationalparker. Många av dessa federalt förvaltade mark- och landområden brukas och bebos av urfolk i USA.