Sametingsvalet den 21 maj 2017 – aktuella vallistor, partiet Jakt och Fiske, del 3

Sametingsvalet den 21 maj 2017 – aktuella vallistor, partiet Jakt och Fiske, del 3

Publicerat 2017-04-10

Många är kallade, men få blir valda

Alla partier i Sametingsvalet har nu presenterar sina vallistor inför Sametingsvalet den 21 maj 2017. I partiet Jakt och Fiske är de sex främsta på listorna nästan de gamla vanliga, framförallt gäller det Partiledaren Håkan Jonsson och listorna röjer heller inga sensationer. Håkan Jonsson är tillsamman med Stefan Mikaelsson de mest långlivade politikerna i Sametinget och de har suttit i parlamentet sedan 1993. Det tidigare avhoppen över från JoF till Landspartiet Svenska Samer(LPSS) verkar också upphört. En annan intressant observation är att Sametinget sannolikt leds av ett socialdemokratiskt parti, till vilket vi återkommer senare.

En regering utan uttalad politik

När partierna JoF, LPSS, Samerna, Min Geaidnu och Albmut trädde till som ”regering” efter valet 2013, presenterade Alliansen ingen politiskt program eller handlingsplan. Vad man egentligen vill och vilken politik man avsåg att föra är fortfarande höljt i ett dunkel. Det är möjligt den enbart finns i Håkan Jonsson huvud. Det är lite märkligt att det övriga partierna i Alliansen ställde upp bakom JoF ”hemliga” politiska program. Det är väl Albmut som varit mest kritskt till Håkan Jonssons sätt leda Sametinget, även om nu partiet Samerna på sistone inför valet försökt distansera sig från JoF. Min Geaidnu har beroende på stora interna problem lagt sig platt för JoF. Förvånande är också att Min Geaidnu överlät vice ordförandeskapet till JoF, efter det att Olov J Sikku avgick. Denna frånvaro av en öppen och uttalad samepolitisk vision eller linje resulterade i att Vuovdega, Guovvssonasti och Sámiid Rikkabellodat valde att hoppa av den proportionella styrelsen. Sametingets har sedan dess styrts av det fyra gäng.

Många avhoppet från centrala positioner

Partiet JoF har också under mandatperioden utmärkts sig genom avhopp, där högt profilerade företrädare begärt entledigande från viktiga positioner. Det började med att kulturrådets ordförande Karin Mannela hoppade av som ledamot i sametinget, men märkligt nog satt kvar som ordförande i kulturrådet. Avhoppet skedd dessutom strax före Sametinget plenum där hennes hjärtefråga, nämligen kulturhandlingsplanen skulle behandlas. Plenum gillande inte i alla delar i handlingsplanen,utan modifierade den i en rikting som sannolikt inte föll Mannela i smaken. Ett annat avhopp som också fick många tänka konspiratoriskt var när valnämndens ordförande Birgitta Puono meddelade att hoppade av både ordförandeskap i valnämnden och som ledamot i Sametinget. Om detta har en koppling till den kritik som valnämnden majoritet fått från oppositionen rörande en felaktig tillämpning av gällande lagstiftning kan bara spekuleras om.

Ett socialdemokratiskt styrt Sameting?

I motsats till Sametinget på norsk sida finns inga nationella partier representerade i Sametinget på svensk sida. SvT/SR gjorde en väljarundersökning 2005, där man tittade på vilka nationella partisympatier väljarna i det olika partierna i Sametinget hade. I väljar undersökningen stack tre partiet ut. Guovvsonasti var det parti som låg mest till höger, där väljarna föredrog Moderaterna, medan JoF låg längst ut till väster och där 17% av väljarna stödde Vänsterpartiet. I Min Geaidnu stödde väljarna i hög grad Mijöpartiet. Det övriga partierna partisympatier låg nära riksgenomsnittet i Sverige. JoF är det parti som genom åren haft många ledamöter som haft positioner i de Socialdemokratiska partiet. I skrivande stund befinner sig både Oskar Sedholm och Josefina Skerk på Socialdemokraternas partikongress i Göteborg. Både med kopplingar till de socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU, men denna gång företräder man Sametinget på S-kongresssen. Under mandatperioden har framförallt Håkan Jonsson och Josefina Skerk träffat många socialdemokratiska ministrar, inklusive Sveriges statsminister, socialdemokraten Stefan Löven. Vad som avhandlats och vilka krav som framlagts på mötet med statsministern Löven och övriga ministrar är höljt i ett dunkel. Detta är om något Håkan Jonsson signum – högsta möjliga tystnad skall råder.

Partiet Jakt och fiske

Partiet ställer upp med 4 listor vilka toppas av Josefina Skerk, Håkan Jonsson och Mona Persson

Det sex första namnen på respektive vallistan är:

Håkan Jonsson, Sorsele
Josefina Skerk, Bergnäs
Oscar Sedholm, Umeå
Mona Persson, Arjeplog
Sten Wälitalo, Jukkasjärvi
Veronika Håkansson, Storuman

Josefina Skerk, Bergnäs
Håkan Jonsson, Sorsele
Veronika Håkansson, Storuman
Oscar Sedholm, Umeå
Agneta Rimpi, Borås
Daniel Holst, Umeå

Mona Persson, Arjeplog
Sten Wälitalo, Jukkasjärvi
Vivianne Lestander, Rio
Rolf Olsson, Arjeplog
Julia Wahlberg, Kiruna
Hilding Andersson, Tjärnberg

Josefina Skerk, Bergnäs
Oscar Sedholm, Umeå
Julia Wahlberg, Kiruna
Johan Hedemalm, Kiruna
Jon Rubertsson, Gardsjönäs
Daniel Holst, Umeå

Huvudlistan toppas av Håkan Jonsson, vilket tyder på att han inte vill släppa greppet om partiet. Kronprinsessan är självklart Josefina Skerk, vilken många utomstående betecknar som den mest framstående och profilerade politikern i JoF som både kan kommunicera och engagera.
Den mest kände i övrigt är Sten Wälitalo som fick rubriker under ”Sova på jobbet” affären på LKAB för något år sedan. Totalt samlar listora 96 namn.

http://www.val.se