Sámiid Riikkabellodats kandidater till Sametinget, Ungdomslistan

Publicerad 17 maj 2017

Johanna Njaita, Jokkmokk

Jag är Johanna Njaita, är 27 år. Jag kommer från Hemavan, Västerbottens län men bor i Jokkmokk sedan 2011. Jag arbetar på sameskolan i Jokkmokk som lärare samtidigt som jag har eget slöjdföretag. Jag är också ordföranden i Sametingets ungdsområd och i duodjeföreningen Jåhkåmåhkke.

Jag är intresserad av många politiska sakfrågor, Men några av dem som ligger mig när hjärtat är utbildning, språk, duodji/vätnoeoch samisk idrott. Jag vill arbeta för att stärka och synliggöra det samiska samhället i vilken språket ska vara en levande del av vår vardag. Det ska finnas samiskautbildningsalternativ för alla åldrar och på alla nivåer. Jag tycker att vi samer ska kunna leva och livnära oss på våra samiska näringar.

Min okända talang är att jag är duktig på lassokastning – femfaldig guldmedaljör i lassokastning på Same SM i Sverige.

 

Jon Krista Jonsson, Rusksele/Sorsele

Jag är Jon-Kristoffer Jonsson men har sedan födseln kallats Jon-Krista – precis som han jag är döpt eft Jag är 25 år och uppvuxen i Sorsele, pluggat i Söder och numera bosatt utanför Lycksele i Rusksele. Där bor jag med min sambo, grabb och tama renar.

Nu har jag varit företagare i sex år och jobbar parallellt med renskötsel, event och Lekland. Leklandet är en del av i min barn- och ungdoms-satsning, medans eventen är det som gör variationen i mitt liv eftersom jag då arbetar med allt från att vara samisk konfirmandledare till att arrangera festivaler

Framtiden för mig är viktig och det blev inte mindre efter min sons födelse för lite mer än ett år sedan.

Därför vill jag satsa på ungdomar men för att kunna göra det behövs det även satsas på de äldre. För det behövs en trygghet för de som vill trappa ner för att få en naturlig övergång till den yngre. Fast man får inte glömma att alla unga måste få chansen att välja sin egen väg själva och att ingen annan ska välja åt dem.

Det hoppas jag på att kunna inspirera till. För det är vad min tro till en hållbar renskötsel är och ett hållbart Sápmi. Alla måste finna sin plats och inte bli styrd till en – men alla måste inspireras att följa sin egen väg.

Min okända talang är att jag är duktig att anpassa mig till den situation som råder och inte leva i en fantasi eller i det förflutna.

 

Sara Skum, Gällivare/Kiruna

Jag är Sara Skum, 26 år och jag bor i Kiruna och i Gällivare men även där renarna och sambon befinner sig för tillfället.

Jag arbetar på sameskolan men jag är också konstnär och har förtroendeuppdrag i min sameby – Girjas

Jag anser att renskötseln är grunden till den samiska kulturen och bas för många andra samiska näringar. Genom att engagera mig politiskt vill jag arbeta med rätten för renen att få finnas och leva på de land som den alltid har gjort. Enligt min mening stöter renskötseln på alltför många motgångar och hot – vilket inte bara medför problem för renen utan även för renägaren. Jag vill också synliggöra fysisk och psykisk ohälsa hos samer och att rennäringen och andra samiska näringar får större möjligheter att utvecklas.

Rätten till land och vatten för oss samer är inte självklar trots att vi i århundranden med försiktighet och respekt tagit hand om naturen. Jag anser att land och vattenresurserna ska förvaltas av samerna. De här frågorna vill jag arbeta med.

Jag vill också arbeta aktivt för att renstölder som är ett stort problem i Sápmi tas upp för granskning och att vi får igenom en ny brottsrubricering för det som kallas renstölder. Jag vill också arbeta för att tjuvjakt på ren har samma brottsprioritet och brottsrubricering som tjuvjakt på rovdjur.

Jag anser att Sametinget ska arbeta för att ersättningsmöjligheter -och nivåer för renstölder tas fram där den enskilda renägaren får ersättning för sina förluster. Idag utgår ersättning till renägaren om någon fälls för brott.

En annan hjärtefråga som jag brinner för är samisk kultur och konst. Jag vill engagera mig politiskt genom att lyfta utbildningsmöjligheter för samiska konstnärer och arbeta för att unga samer ska få fler utbildnings-möjligheter i Sápmi.

Min okända talang är islandshästar som jag har ett stort intresse för. Jag har två egna hästar som jag tävlar med. Jag talar och skriver isländska flytande – något som få känner till.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rätten till land och vatten för oss samer är inte självklar trots att vi i århundranden med försiktighet och respekt tagit hand om naturen. Jag anser att land och vattenresurserna

ska förvaltas av samerna. De här frågorna vill jag arbeta med.

 

Jag vill också arbeta aktivt för att renstölder som är ett stort problem i Sápmi tas upp för granskning och att vi får igenom en ny brottsrubricering för det som kallas renstölder. Jag vill också arbeta för att tjuvjakt på ren har samma brottsprioritet och brottsrubricering som tjuvjakt på rovdjur.

 

Jag anser att Sametinget ska arbeta för att ersättningsmöjligheter -och nivåer för renstölder tas fram där den enskilda renägaren får ersättning för sina förluster. Idag utgår ersättning till renägaren om någon fälls för brott.

 

En annan hjärtefråga som jag brinner för är samisk kultur och konst. Jag vill engagera mig politiskt genom att lyfta utbildningsmöjligheter för samiska konstnärer och arbeta för att unga samer ska få fler utbildnings-möjligheter i Sápmi.

 

Min okända talang är islandshästar som jag har ett stort intresse för. Jag har två egna hästar som jag tävlar med. Jag talar och skriver isländska flytande – något som få känner till.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Min okända talang är att jag är duktig att anpassa mig till den situation som råder och inte leva i en fantasi eller i det förflutna.