Sametingsvalet avgjort – NSR:s Aili Keskitalo ny president i Sametinget på norsk sida

Sametingsvalet avgjort – NSR:s Aili Keskitalo ny president i Sametinget på norsk sida

Publicerad  2017-09-12

 

Norske Samers Riksförbund (NSR) i topp

NSR och deras presidentkandidat Aili Keskitalo kommer med största sannolikt ta över den politiska ledningen av Sametinget på norsk sida. NSR gjorde ett överraskande gott val tillsammans med sina tidigare samarbetspartier, medan Arbeiderpartiet och framförallt Árja är det stora förlorarna. Centerpartiet gör nu ”comback” i Sametinget med sina två mandat. ”Kändispartiet” Samefolkets parti fick också överraskande nog 1 mandat. Partiet består av en rad kända samer i områdera kring Oslo. Det nyligen bildade partiet Šiella med  2,3 %, med sin toppkandidat, den avgående presidenten i Sametinget, Vibeke Larsen ser ut att hamna utanför Sametinget.

Den preliminära fördelningen i procent räknat

Norske Samers Riksforbund: 27,3 %

Arbeiderpartiet: 16,5 %

Fremskrittspartiet: 7,8 %

Senterpartiet: 7,7 %

Árja: 7,7 %

Nordkalottfolket: 7,0 %

Høyre: 5,4 %

Norske Samers Riksforbund/Samefolkets Parti: 4,3 %

Johttisápmelaččaid Listtu: 3,2 %

Šiella: 2,3 %

Guovdageainnu Dálon Searvi: 2,0 %

Samefolkets Parti: 1,8 %

Åarjel-Saemiej-Gïelh: 1,6 %

Samenes Folkeforbund: 1,3 %

Andre: 3,7 %

Mandatfordeling klokken 00:42

Norske Samers Riksforbund: 16

Arbeiderpartiet: 9

Fremskrittspartiet: 1

Senterpartiet: 2

Den preliminära mandatfördelningen

 

Navn

Antall

Endring

Norske Samers Riksforbund

16

+5

Arbeiderpartiet

9

+9

Nordkalottfolket

3

0

Norske samers riksforbund/Samefolkets parti

2

0

Senterpartiet

2

+2

Fremskrittspartiet

1

-1

Guovdageainnu Dálon searvi

1

0

Høyre

1

-1

Johttisápmelaččaid listtu

1

0

Samefolkets Parti

1

+1

Árja

1

-3

Åarjel-Saemiej-Gïelh

Slutligt valresultat

Det slutgiltiga valresultatet kommer presenterar om ca 1 till två veckor, vilket kan innebära att det kan bli någon smärre förändring av valresultatet, men klar är att NSR och deras president kandidat Aii Keskitalo kommer att ta över den politiska ledningen i Sametinget på norsk sida.

Den blå-blå norska regeringen sitter kvar

Valet till Stortinget blev knapp seger för den sittande regeringen och statsminister Erna Solberg och förloraren blev Arbeiderpartiet. Norge kommer sannolikt att fortsättningsvis att ledas av en minoritetsregering med Højres  Erna Solberg som statsminister i samarbetet  med det högerextrema Framskrittspartiet(FRP). Efter 4 år i regeringen är nu FRP nu en ”normalitet” i norsk politik, trots sin högerextrema och främlingsfientliga hållning. FRP är mot bakgrund av sin nationalistiska och främlingsfientliga hållning och väldigt negativ inställd till Sametinget, där man menar att Sametinget borde läggas ned och att samerna bör behandlas som vanliga norrmän. I regeringsställning har dock FRP accepterat att det är Høyre och statsminister Erna Solberg som håller i taktpinnen, men bedömare menar dock den norska regeringen är betydligt mer reserverad i samisk relaterade frågor och det framgår tydligast i budgetmässiga termer,  där FRP partiledare Siv Jensen är finansminister.