Publicerad 2013-05-10
Sámiid Riikabellodat har alltsedan Sametinget bildades förordat parlamentarisk val av politisk ledning för Sametinget.
Ett av motiven för vårt ställningstagande är att Sámiid Riikabellodat har valt att se samerna som ett av två folk i Sverige. Sametinget är då det samiska folkets representativa organ precis som Riksdagen är för det svenska folket. Sámiid Riikabellodat är också av den av uppfattningen att Sametingets folkvalda del representerar det samiska folket oavsett om annat anges i lag eller i annan författning.
Jag vill här citera forskaren Per-Guttorm Kvenangen ang parlamentarisk kontra proportionellt val av politisk ledning:
”Sametinget representerar samerna som ett folk (på nationell nivå) och därför är den parlamentariska modellen (majoritetes-/minoritets-) den enda rätta modellen att föredra. De västliga demokratierna på nationell nivå tillämpar denna modell. Med det proportionella styrelseskicket (samlingsregering) som också Sametinget tillämpat avskaffas oppositionen och politiken avskärmas därmed från den samiska allmänheten. Det proportionella styrelseskicket (samlingsregering) tillämpas i Sverige endast på kommunal nivå.
Det proportionella styrelseskicket (samlingsregering)kan tillämpas på nationell nivå i krissituationer. Sverige hade alltså samlingsregering under andra världskriget men denna upplöstes så snart mer normala förhållanden inträdde.
Om exempelvis Sametingets politiker inte en vill antyda hur de förhåller sig till de olika styrelseskicken och låter det vara öppet också för en samlingsregering ja då kan Sametinget återigen hamna i en krissituation. Nu är inte läget så, det finns mig veterligen partier som föredrar den parlamentariska modellen som också de flesta västliga demokratier tillämpar på nationll nivå.
Inom denna form av parlamentarism kan väljarna utkräva ett ansvar av de styrande (regeringen). Dessutom får man veta vilka konstellationer som är i opposition. Det är inte heller samspelet mellan de styrande och Sametinget i plenum som är det intressanta. Det är samspelet mellan de styrande och oppositionen som är centralt”.
Ingrid Inga
Partiledare