Lyxvalet den 19 maj

Val i våldet skugga

Under helgen har valet i Pakistan genomförts. Valet har varit extremt våldsamt och ca 120 peroner har dödats. Talibanerna har på olika sätt med hot med våld och våld  försök stoppa valet med hänvisning till att detta inte stämmer överens med deras religiös världsbild. Trots detta har valdeltagandet varit väldigt högt jämför med tidigare val. Valdeltagande var kring 60 procent.

Var är  talibanerna?

Det är kanske långsökt att jämföra valet i Pakistan med valet till Sametinget, men val är val och därför till en del jämförbar. Logistiken kring Sametingsvalet relativt avancerad och det är väl bara en tidsfråga innan vi kan välja elektroniskt. Sametinget har sedan tillkomsten varit en testverksamhet för t.ex poströstning. Jämfört med Pakistan är det svårt att finns grupper eller personer som vill bojkotta valet eller sabotera  valet. Vill man  hitta någon CSV-taliban får man nog leta med ljus och lykta. När den samepolitiska debatten är som trists längtar man nästan efter en CSV-taliban. Numera blir man inte ens upphetsad av  Håkan Jonsson och JoF  tirader om den olönsamma och privilegierade renskötseln.  Om det är någon som blir förolämpat att man bland ihop  CSV med talibaner ber jag om ursäkt i förhand.

Valskolkare

I Sapmi behöver vi inga talibaner eftersom vi har svårt att ta oss från soffan. Frågan blir om valdeltagande i Pakistan blir högre än i Sametinget. I Sametinget har valdeltagande dalat sedan 1993. Valdeltagande vid valet 2009 låg kring 60 procent. Det är inte speciellt högt om man jämför med det svenska riksdagsvalet, men jämfört med EU-valet och kyrkovalet är Sametingsvalet rent av högt.   Dessutom är politikerna av en annan kaliber i Pakistan som är en av världens mest korrumperade länder. I samepolitiken är någon  som på sin höjd fuskat löner och tidsanvigelser, problem med skatten, anmärkning hos kronofogden, rattfylleri, jaktbrott,  kortare fängelsedom för ekonomiska ogentligheter  eller haft med Sverige Demokrater att  gör.

Lyxvalet

I en internationellt jämförelse är valet i Norden, i vilket Sametings valen ingår städade tillställningar där inga internationella valobservatörer behövs för att se till att valen går till på rätt sätt. När talar om urfolk generellt i världen  är läget ofta att man inte får eller kan rösta, det gäller även länder där man är majoritet.  Ofta är man inte erkända som urfolk och i regel utsatt förtyck och förföljelse. I den jämförelse ter sig Sametings valet lite tillspetsat som ett lyxval. Lyxval till den grad att många samer inte ens reflekterar över varför man bör och skall  rösta vid Sametingsvalet den 19 maj 2013.

För undertecknad är det en nödvändig, exklusive rätt och det är  rent av  lite lyxig känsla  att att få rösta vid ett Sametingsval.

Lars-Anders Baer