Val av styrelse och styrelseordförande
Valet av styrelse och styrelseordförande gick förhållandevis smidigt och utan större fadäser under tisdagens plemins session den 27 augusti 2013. Förutsättningarna var inte direkt lysande med anledning av valutgången. Plenum är nu uppdela i tre fraktioner. Det två jämstora grupperingarna är dels JoF, Albmut och Samerna med 12 mandat, dels samverkan mellan SáR, Vuovdega och Gouvvsonasti med 12 mandat, och den minsta grupperingen är Min Geaidnu och LPSS med 7 mandat. LPSS i sin tur har klart uttalat stöd till Jakt- och fiskesamerna vilket avspeglar sig i att Jakt- och fiskesamerna avstod en av sina styrelsemandat till förmån för LPSS vilket innebar att Lars-Jonas Johansson nu sitter på ett Jakt- och fiskemandat i styrelsen. Min Geaidnu kom att använda sin vågmästarroll i val av styrelseordförande valet där man stödde Håkan Jonsson kandidatur. Deras strategi verkar utgå från att tro att det är lättare att komma överens med Håkan Jonssons gruppering än med Ingrid Ingas gruppering. För att hålla Håkan Jonssons gruppering och framförallt partiet Samerna i schack stödde Min Geaidnu Torkel Stinnerbom i valet till ordförande i rennäringsnämnden mot Samernas Anders Kråik. Min Geaidnu kommer nog att fortsätta med balansera mellan det större grupperingarna, men man bör nog också i fortsättningen göra det klokhet och urskiljning för att inte omöjliggöra Håkan Jonsson arbete som styrelseordförande.
Nygammalt presidium
Den tidigare presidieordföranden Stefan Mikaelsson blev återvald. Detta var kanske tacken från JoF mfl till Min Geaidnu för att man stödde Håkan Jonsson vid valet av styrelseordförande. Stefan Mikaelsson är inte helt okontroversiell dels med anledning av byte av parti och sin lite yviga och extroverta stil. Själva omröstningen var odramatisk eftersom det inte fanns någon motkandidat, där dock en ledamot röstade ”blankt”. Det högtidliga öppnandet av Sametinget blir ett test på om den nygamla presidieordförande mer tar sin formella roll på allvar och försöker undvika publikfrieri.
Kunglighet och ministrar
Mycket kan sägas om den svenska kungen och det svenska kungahuset, men jämfört med den svenska regeringens ministrar är kungahuset och kungen förutsägbar, förstående och välvilligt inställd till sina samiska undersåtar, vilket inte alltid kan sägas om attityderna i regeringen och riksdagen.