Den amerikanske presidents besök i Sverige har redan innan han anlänt skapet ett logistiskt kaos i Stockholms området och lite av en hysteri i politiske och medialakretsar i Sveringe. Den svenske statsministerna Reinfeldt får nu tillfälle att sola sig i glansen av president Obama, kanske mäktigaste politikerna i världen och glömma dåliga opinions- och arbetslössiffror.
I skuggan av krisen i Syrien
Uppmärksammheten kring president Obamas besök har givtvis fått ytterligare en dimension med anledningen av eskaleringen av konflikten i Syrien. En eventuell amerikansk militär reprisalie mot regimen i Syrien med anledning användingen av kemiska vapen är fortfarande en öppen fråga.
Obamas omorienterar USA:s urfolkspolitik
Obamas tillträde som president innebar att det officialla USA politik i förhållande till urfolken förändrades markant. Internationellt innebar det att USA nu anslöt sig och stödde FN:s deklaration om urfolkens rättigheter. USA hade tillsammans med Australien, Nya Zeeland och Kanada rösta nej till antaganget av deklarationen vid FN Generalförsamling 2007. Numera har även Kanada, Australien och Nya Zeealand repositionerat sig och och till fullo stöder FN:s urfolksdeklaration.
När Obamas tillträdde som president under sin första mandatperiod inledde han en dialog mer USA:s urfolk. Detta resulterade till att upprätta en speciall enhet i sin stab i Vita Huset var uppdrag var att reformera USA:s urfolkspolitik. Till denna enhet rekryterades experter med urfolksbakgrund. Dessa experter besökte bl.a. Sametinget på norsk sinda under 20011 för att studera samiska förhållanden.
Ett nytt steg
I juni 2013 togs ytterligare tt steg när president Obama inrättade ett nytt råd på högsta nivå för att koordinera USA:s urfolkspolitik, vilket var ett löfte som han utlovande under hans första mandat period. Presidents beslut mottogs positivt av USA:s urfolk.
I