Mattias Åhrén nominerad till posten som specialrapportör i urfolken rättigheter

Publicerad 2013-10-10

Viss tvekan

Efter viss tvekan  har Samiskt parlamentariskt råd(SPR) beslutat att stödja Samerådets nominering av Mattias Åhrén till posten som specialrapportör i urfolksrättigheter vid FN.   Mest tveksamma till nomineringen av Åhren var  var Sametingets   ordförande Håkan Jonsson. Enligt  Jonsson har  Åhrén tagit ställning för enskilda samerna och samebyarns  rättigheter och   som egentligen  tillhör samerna som ett folk.

Bakgrund

År 2001 beslutade  FN:s kommission för det mänskliga rättigheter att tillsätta en special rapportör för urfolkens rättigheter.  FN:s kommission för det mänskliga rättigheter har för övrigt efter en omorganisation bytt namnet till FN:s råde för mänskliga rättigheter. Att utse special rapportörer är en del av FN maskineri för skyddet av mänskliga rättigheterna. Rådet för mänskliga rättighet kan e en special rapportör som antingen har ett  tematiskt uppdrag eller är knutet till ett land/stat. Rapportören avger årligen en rapport till rådet. Rapportörens mandatperiod är tre år och kan längst sitta i två mandatperioder.

Nomieringsprocessen

Nomineringsprocessen följer en  FN praxis som är både lång och kan bli komplicerat, eftersom det kan  finns en politisk dimension i detta. Mattias Åhren har passerat första spärren när efter nomineringen av Samerådet när SPR beslutat att stödja nomineringen. Nominerings tiden går ut den 31 oktober.  I den fortsatta processen kan det förutsättas att det nordiska länderna stödjer Åhren nomination. Nu kan man spekulera  en del om huruvida Sverige kommer att ställa sig bakom nomineringen, eftersom Åhren är inblandad i anmälan av Sverige för brott mot FN;s rasdiskrimineringskonvention i frågan om hanteringen av tillståndsgivningen rörande den planerade gruvan i Rönnbäcken i Tärnaby. När väl nomineringtiden är ute  tar en särskild grupp i FN vid, bestående av fem medlemsländer i FN.  Efter genomgång  och intervjuer av de nominerade tar gruppen fram en lista på fem kandidater Listan överlämnas till  presidenten för FN:s människorättsråd, som efter konsultationer och eventuella justeringar av listan framlägger detta för rådet för beslut.

Utsikterna

Det nordiska länderna har det senaste åren drabbat av flera motgångar när man försökt positionera sig i FN. Senast blev Finland blev sidsteppat när man utsåg nya medlemmar till FN säkerhetsråd nyligen.  Det kanske går bättre med en same.

Hjortron och lingon

I den samepolitiska debatten blandar man ofta så att säga ihop hjortron med lingon när man tala om samernas rätt i enligt folkrätten. Enligt   folkrätten  åtnjuter samerna  specificerade rättigheter och skyldigheter  dels som ett folk, dels som en minoritet , dels som enskilda samiska individer. Ofta blandas detta ihop i den samepolitiska  debatten. Att ta ställning för en eller flera enskilda samer står inte i motsättning till frågeställningen om samernas rättigheter som folk eller tvärt om.

Myntets två sidor

Att som Mattias Åhren bistå enskilda  samer eller medlemmar i en sameby i fråga skydd av  rättigheter till  renbete, jakt eller fiske står inte i motsättning till Sametinget krav på rätt till självstyre som ett folk. Visst kan man göra en blandning  av hjortron och lingon, men det medför vissa problem.  För  det första blir  blandsylten inte så god, för de andra   får man ett problem hur man skall namnge syltblandningen och för det tredje mister både hjortronet och lingonenbären genom sammanblandningen sitt specfika varumärkesskydd som hjortron respektive lingon annars innehar. Sammanfattningsvis kan man säga att  skillnaden mellan Åhrén och Jonsson synsätt är Åhrén ser bägge sidorna av myntet,(läs folkrätten) medan Jonsson väljer att bara se den ena sidan av myntet.