” Nelson Mandela blir nå forsøkt redusert til en ufarlig Reserve-Jesus”

Publicerad 2013-12-09


I regnet

Minnescermonin  för Nelson Mandela den 10 december 2013 samlade närmare 80 000  på ett fotbollstadium  utanför Soweto, Johannesburg. Statsöverhuvuden och gäster från hela världen hade samlats för att hedra Mandela i regnet. Bland dem märkets USA president Obama kanske mest, dessutom var han en av de få som höll ett tal.  Från nordisk deltog bl.a.  statsministrarna  Reinfeldt, Erna Solberg och president Sauli Niinistö.

Terroristen Mandela

Sedan Mandelas död har det både på norsk och svensk sida diskuteras om  tidigare hållningar  till apartheid och det politiska kampen mot apartheid. Den brittiske premiärministern skrev för något år sedan   en artikel i The Observer att han anser att hans parti begick ett historiska misstag om ANC och frihetskampen i Sydafrika , under ledning av Margeret Thatcher.   Margeret Thatcher kallade vid något  tillfälle Mandela för ”terrorist”, medan Cameron i sin artikel menade att Mandela var  ”en av de största människor  som levt”.

Ingen ånger

På svensk sida  med  tycker   Moderaterna, med Carl Bildt i spetsen, att partiet har något att be om ursäkt för. Den tidigare norska statsminsterna  Kåre Willock  har heller inte varit ångerfull.  Både Moderaterna och Höyre på norsk sida var på sin tid inga större supportrar av ANC och Mandela och stödde bl.a.  inte bojkotterna av aparheidregimen i Sydafrika.  Sett i ett historiskt perspektiv skorra lovorden om Mandela lite falskt och vilseledande.

”ufarlig Reserve-Jesus”

I den stora uppståndelsen  med anledning av Mandelas död har såväl vänner,  forna fiender  och de som förhölls sig passiva funnit anledning att lovorda Mandelas person och livsverk. I bland får man känslan att vissa försöker skapa en Nelson Mandela som passar allt och alla.

I en krönika i den norska tidningen Dagblandet den 10 december 2013 skriver  John Olav Egeland:  ” Nelson Mandela blir nå forsøkt redusert til en ufarlig Reserve-Jesus. Vi skal glemme at frigjøringskampen var forutsetningen for forsoningen.”

«En frihetskjemper har gått bort».

Egeland menar att nu pågår  en kamouflering av den egentlige historien om profitens och kringgåendets   konst. Norge var inget undantag  och var mästare i dubbelspel.  Medan norska tankredare inkasserade stora pengar från apartheidregimen gav norska politiker och kyrkoledare gav ” milde gaver til ANC”.

Egeland hänvisar till det finns trovärdig information om att  Anders Lange, Fremskrittspartiets grundare mottog ekonomiskt stöd från Sydafrika.  När nyheten om Mandelas död  blev offentlig, twittrade  Norges finansminister, tilllika ledare för Fremskrittspartiet Siv Jensen att: «En frihetskjemper har gått bort».

Striden om Mandelas arv går vidare.

http://www.dagbladet.no/2013/12/10/kultur/meninger/hovedkommentar/kommentar/nelson_mandela/30760676/