Publicerad 2013-01-14
Israels förre premiärminister Ariel Sharon avled lördagen den 12 januari 2014 efter ha legat i koma efter strok i åtta år. Han var kontroversiell under sin livstid och hans eftermäle kommer också lika konfliktfyllt som hans livsöde. Den svensk utrikesministerns Carl Bildt har blivit hårt kritiserad för sitt twitter där han hyllar Sharon. Sharon livsöde är intimt sammakopplad med nästan alla skeden av staten Israels dramatiska historia. Han var militärhjälten som först blev bostadsminister och sedan premiärminister i Israel. Han var arkitekten bakom den kontroversiellt bosättarpolitiken på palestinsk mark.
Den svenska bosättarpolitiken
Under sin tid som utrikesminister i början av 2000-talet kritiserade Anna Lindh ofta den Israeliska bosättarpolitiken. Kritiken irriterade Israel och premiärminister Sharon. Till slut fick det Israeliska utrikesdepartementet och Ariel Sharon nog. Den gamle generalen viktigaste lärdom under det krig han hann delta i var att känna till sina fienders och opponenters svaga punkter. Sharon hade tydligen på förekommen anledning noga studerat den svenska ”bosättarpolitiken” i de samiska området. När väl Sverige ytterligare en gång kritiserade Israel i kontrade Sharon med att säga att Sverige borde nog vara mer självkritisk och stiga ned från sin höga hästar när man kritiserar den Israeliska bosättarpolitiken eftersom den svenska bosättarpolitiken på det samiska marker i så fall var lika förkastlig. Ariel Sharon kritik av Sverige förbegicks med tystnad av svensk media, men semesterveckan i juli är förhoppningsvis ursäkten.
Inte första gången
Den förre israeliske premiärministern Sharon utfall mot den svenska bosättarpolitiken i Sápmi med anledning av den svenska kritiken mot den israeliska bosättarpolitiken på palestinsk mark är en av flera exempel på när samernas situation används som politiskt tillhygge mot Sveriges höga profil i frågor kopplade till mänskliga rättigheter. Någon kanske minns Sydafrikas kritik mot svensk samepolitik 1960 på FN:s Generalförsamling. I början 2000-talet fick också EU smaka på samma mynt när EU kritiserade Australiens behandling av landets urbefolkning, aborginerna. Den dåvarande konservativa regeringen i Australien menade att EU sluta moralisera och städa upp sin egen urfolkspolitik på sig egen backgård i Sverige.
Samernas vänner?
Samerna har många vänner i världen. Ofta är det också så att våra vänners ovänner är våra vänner. Även om Sydafrika på 1960-talet , och Australien och Ariel Sharons Israel på början av 2000-talet, hade rätt i sak beträffande svensk samepolitik. så kan orätt i Sverige inte legitimera orätt i Sydafrika, Israel eller tvärtom.
I detta sammannag är det kanske värt att minnas ett talesätt med judisk/kristen bakgrund: Gud – beskydda oss från våra vänner, medan våra fiender klarar vi själva.