Ny svensk regeringen under socialdemokratiskt ledning

Publicerad 2014.09-15, kl. 00.41

Ett komplicerat parlamentariskt läge

Alliansregeringen under ledning av moderaten Fredrik Reinfeldt avgår efter val förlust. Statsminister Reinfeldt meddelande sin  och sin regerings avgång och något överraskande meddelade att han avgår som partiledare. Sverige Demokraterna gick fram och fördubblade sin stöd i valmanskåren. Feministisk Initiativ föll på målsnöret och klarande inte 4 % spärren.  Valresultatet resulterade också i ett dödläge mellan blocket, där varken den rödgröna blocket eller alliansen har en egen majoritet parlamentet. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löven kommer sannolikt få uppdrag av talmannen att bilda regering och han har tydligen indikerat han avser att samarbeta Miljöpartiet.

Svajig läge

De parlamentariska läget är svajigt och med dessutom med ett tredje största parti som ingen vill samarbeta.  Sverige Demokraterna roll som “Svarte Petter” cementeras ytterligare. Vilken samepolitiskt linje den nya regeringen och riksdagen kommer att föra återstår att se.