Vilken betydelse har valresultatet i riksdag, landsting och kommuner för samiska frågor? – en första valanalys

Publicerad 15 september 2014

Valet 2014 kommer att gå till historien inom svensk demokrati. En stor del av Sverige kommer att vakna idag och ställa sig frågan hur det kommer sig att Sverigedemokraterna (SD) blev tredje största parti i riksdagen.

Sverigedemokraterna (SD) är den stora vinnaren i riksdagen och ökar sina mandat med 29 mandat till totalt 49 mandat. Om det finns en vinnare så finns det en förlorare också. Det kan väl konstateras att den Moderatledda alliansen är de stora förlorarna i riksdagen där de tappar totalt 31 mandat. Socialdemokraterna, Västerpartiet och Miljöpartiet ökar sina mandat med 2 till 158 mandat.  En ny regering kommer att vara beroende av Sverigedemokraterna som nu har nu möjlighet att färga svensk politik.

Även i  Norrbotten, Västerbottens och Jämtlands län är Sverigedemokraterna vinnare då de tagit mandat i stort sett alla kommuner och i landstingen. För samisk del är det också oroande att Centerpartiets framgång i Kiruna kommun skett på bekostnad av en uttalad negativ inställning till samerna.

Frågan är om det finns fler vinnare i valet 2014?

Vid första anblicken är ju valresultatet väldigt nedslående för samiska frågorna. Men frågan är om inte valresultatet i slutändan kommer att innebära något positivt för oss samer? Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén har ju meddelat att har för avsikt att bilda en regeringen utan stöd av SD. Löfvén har under valrörelsen varit försiktigt positiv till ratificeringen av ILO-konventionen 169 samtidigt som både Miljöpartiet och Vänsterpartiet klart uttalat sigvara  positiva för en ratificering. S, V och MP kommer nog inte vilja ha SD stöd i riksdagen när det gäller framtida utformning av en samepolitik som är värd namnet.

Sverigedemokraternas valframgång kan ju innebära att samtliga riksdagspartier på allvar tar tag i de samiska frågorna i riksdagen,  i landstingen och i kommunerna. Vilket parti vill vara förknippad med strukturell rasism av den egna urbefolkningen när det finns ett öppet rasistiskt parti i riksdagen som ingen vill samarbeta med?

Ingrid Inga
Partiordförande
070 55 42 999