Tio kranier återlämnas till Franska Polynesien

Publicerad 2015-06-08

.
Ännu en repatriering

I Dagens Nyheter (DN) och SR nyhetssändningar har rapporterats att ska tio kranier återlämnas till Franska Polynesien, under en ceremoni på Uppsala universitet måndagen den 8,  2015. Kranierna skall återbördas  till Franska Polynesien genom organisationen Te Tupuna, Te Tura. Skallarna   kom till Sverige under 1880-talet och kom att användas både i  rasbiologiska studier  och inom anatomiundervisning. Kranierna har varit en del Uppsala universitets  anatomiska samlingar och en liknade samling vid Karolinska institutet (KI).

Återlämnandet har att göra med att   regeringen beslut  att lärosätena fick återlämna kranierna tidigare under året.

Gravplundring

DN har tidigare rapporterat att  efter detta återlämnande fortfarande finns omkring 340 kranier som är plundrade från ursprungsbefolkningars gravar kvar på KI.  I den uppmärksammande serie av artiklar  i DN tidigare i år uttalade  Per Bengtsson, universitetsdirektör vid KI, ambitionen  att försöka ta reda på hemvisten för vart och ett av kranierna.

De samiska kranierna och kvarlevorna  är dock fortfarande kvar i Mälardalen.