“Håkan Jonsson” vald att till leda brittiska Labour

 

Publicerat 2015-09-12

 

Ett svidande nederlag 

Vid valet parlamentsvalet den 7 maj  2015 led Labours Edward Miliband som oppositionsledare i Storbritannien ett svidande nederlag, vilket gjorde att han omedelbart avgick som partiledare. Med Milibands avgång sattes Labour ingång processen att nominera och välja en ny partiledare, där det inte fanns en given kandidat.

Den motvilliga kandidaten 

Den tidigare marxisten och numera  mest  vänsterprofilerade parlaments ledamot  i brittiska Labour  Jeremy Corbyn blev mer eller mindre övertalad att ställa upp kandidat i partiledarvalet. På ett sätt blev han den motvilliga kandidaten som fick utstå ett massivt häcklande i media, framförallt i  konservativt orienterade tidningar. När han körde igång sin kampanj trodde han knappast själv att hans roll var det samma som hans  roll i parlamentet den senaste 32 åren, d.v.s. simma mot strömmen och som ofta rösta emot sitt eget parti i parlamentet.

Till alla överraskning 

Till allas förvåning gick hans kampanj fram av bara farten och tydligen kunde han bättre än de andra kandidaterna avläsa både frustrationerna och aspirationerna i bland Labours väljare och sympatisörer. Samtidigt kunde man i media läsa att  Labour den senaste tiden tagit emot över 100 000 nya medlemmar. När kampanjen att utse en ny ledare i Labour fick Jeremy Corbyn odds på 200 mot 1 hos vadslagningsfirmorna. Den tidigare Labour ledaren tillika premiärminister Toby Blair uttalade att de som stöder Jeremy Corbyn borde genomgå hjärttransplantation, men nu blir det kanske Blair som själv får byta hjärta.

Jeremy Corbyn vann en förkrossande seger

Till allas, inklusive Jeremy Corbyns egen förvåning utsågs han med en överväldigande majoritet till ledare för Labour, under lördagen den 12 september 2015. Samtidigt annonserade några av de tidigare ministrarna i Labours skuggkabinett att de  stiger åt sidan.

Labour har nu fått en ledare i den 66 årige Jeremy Corbyn som även med svenska mått är en politiker på yttersta vänsterkanten med engagemang i Palestina, Amnesty, kärnkraftsmotståndare och förespråkare för högre skatter från företag och de förmögnaste. Han är emot nedskärningar i välfärden och driver även  frågor som avgiftsfria universitet och statligt ägande av kollektivtrafik.  Dessutom är han vegetarian och djurrätts aktivist. Även om han för republik har han inte  profilerat detta under kampanjen.

Den stora frågan blir hur han lyckas hålla ihop partiets många flyglar och den sittande konservativa regeringen och den konservativa pressen kommer nog att göra allt för att splittra och härska. En indikator på hur Corbyn tänker hålla ihop  partiet blir när han snart utser sitt skuggkabinett.

Nu fins det olyckskorpar som förutspår Corbyn samma öde som den kortvariga socialdemokratiska partiledare Håkan Juhol, men mot bakgrund av den överväldigande majoritet som i stödde Corbyn vid partiledarvalet är det inte särskilt sannolikt.

Chock eller skadeglädje

Den  sittande regeringen med premiärministern Cameron har nog mottagit beskedet att Jeremy Corbyn valt till ledare i Labour med en överväldigande majoritet, både med chock och kanske med skadeglädje. Det kommande åren kommer nog det offentliga politiska samtalet bli mycket mer polariserat och rapporteringen i den konservativa pressen kommer nog bli brutal.

En vattendelare

Europa har de senaste årtiondena dominerats av regeringar med konservativt snitt och där socialliberala partier har haft uppförsbacke och där högerextrema partier fått ett allt större inflytande. I ett europeiskt perspektiv är det nog många som både tror och önskar att partiledarvalet är in indikator på Labour i England och socialliberala och socialdemokratiska partier  i Europa kommer att göra “comeback” på den politiska scenen.

Öppna era hjärtan

Det första offentliga uppträndadet efter att Corbyn blivit vald var att tala vid en stor demonstration i London med anledning av flyktingssituationen i Europa samma dag.  I hans tal använde han använde sig av samma uttryck som den tidigare statsministern i Sverige,  Reinfeld myntade vid  ett tal om integration och flyktingproblematiken   i samband med riksdagsvalet 2014, nämligen “öppna era hjärtan”. Vem som lånat vad är en öppen fråga?

Krystad rubrik

Valet av Jeremy Corbyn som partiledare i Labour är nog mer sensationellt än valet av Håkan Jonsson som styrelseordförande i Sametinget. Det finns många likheter mellan Corbyn och Jonsson, utan att därför jämföra deras möjliga storhet. I likhet med Corbyn har Jonsson suttit i Sametingets bakre stolar sedan Sametingets tillkomst 1993. Corbyn och Jonsson har ofta betraktas som radikala ytterkants politiker som ofta gått mot strömmen, röstat emot bara för vara i opposition, med drag av lättfångad populism. Håkan Jonsson blev nog motvilligt vald som styrelseordförande och det verka hittills att han slitit tungt med detta uppdrag i den proportionella valda styrelsen. Sedan Jonsson blev vald som styrelseordförande 2013 har han genomgått en personlighets förändring i politiska termer. Radikalismen och utspelen är som bortblåsta och initiativen lyster med sin frånvaro. Frågan är hur det går för Jeremy Corbyn och kommer han att gå samma öde tillmötes som Håkan Jonsson. Avslutningsvis må sägas att  jämförelsen kan vara krystad, men kommit ihåg att politik är de möjligas konst.