Sametingsvalet på finsk sida

Publicerad 2015-09-15

Vaaljâmaašin tevdii 34 iävtukkâssâd: Anu Avaskari, Heikki Paltto, Eila Tapiola, Jouni Aikio, Pentti Pieski, Jouko Hetta, Asko Länsman, Veikko Feodoroff, Per-Oula Juuso, Anne Nuorgam, Erkki Lumisalmi, Pentti Morottaja, Magreta Sara, Kari Kyrö, Janne Saijets, Veikko Porsanger, Nihkolas Valkeapää, Petra Biret Magga-Vars, Aslak Holmberg. Ásllat Ovllá Länsman, Pentti Valle, Tiina Sanila-Aikio, Niilo Aikio, Mirka Kelahaara, Antti Sujala, Ulla-Maarit Magga, Kirsti Kustula, Carita Lallukka, Neeta Jääskö, Pigga Keskitalo, Tuomas Aslak Juuso, Nilla Tapiola, Pekka Pekkala já Tanja Sanila.

Valdag den 4 oktober

Sametingets valet på finsk sida äger rum den 4 oktober och poströstningen startade den 7 september 2015. Efter att den finska riskdagen våren 2015 röstade ned förslaget till förändringar i Sametingslagen, rörande bl.a. samedefinitionen och den finska riksdagen bordläggningen av frågan om en finsk ratifikation av ILO konventionen 169 avgick den dåvarande president i Sametinget, Klemetti Näkkäläjärvi med omedelbar verkan som en protest mot riksdagen hanteringen av ärendena. Vice president Tiina Sanila-Aikio trädde in som president tom utgången av år 2015. Det nya Sametinget träder till vid årskiftet 2015/2016.

Yles valbevakning

Ni som vill följa valet kan gå in på Yle Sameradions hemsida: http://areena.yle.fi/1-3017784