Nyårskarameller

Publicerat 2015-12-31

Årets nyårskarameller

Dags att sammanfatta det gångna året och dela ut nyårskarameller i all välmening till politiker och allehanda makthavare i Sametinget, Sverige och världen. Såväl hårda som mjuka karameller, salta, söta och sura karameller delas ut – både utan insikt och avsikt.

Årets hårdkokta nyårskaramell

Årets mest hårdkokta nyårskaramell är utan tvivel partiet Jakt- och Fiskesamernas långbänk med Sametingets kulturpolitiska plan. En långbänk som Karin Mannela, Jakt- och fiskesamerna hanterat med bravur och förtjänar en seg och hård karamell. En karamell att suga eller bita i inför plenum i Gällivare i februari 2016.

Årets ”icke ”-karamell

Josefina Skerk-Lundgren, Jakt- och fiskesamerna tillika vice ordförande i Sametingets styrelse försök att under klimatmötet COP 21 i Paris övertyga regeringen att Sametinget ska delta vid förhandingsbordet om det framtida klimatet utan att ha med sig en konkret klimatplan för Sápmi är en bedrift i sig. Josefina Skerk-Lundgren, Jakt och fiskesamerna får därför i avvaktan på en klimatplan för Sametinget en illusorisk nyårskaramell att beundra.

Årets sura smällkaramell

Min Geaidnu har under året gjort allt för att få årets stjärnkaramell. Min Geaidnu gick så långt att syndabockarna till slut söktes inom det egna partiet och röstmagneten Sikku ställdes i skamvrån. Den f d Samelandspartisten Åhrén och

f d Skogssamen Mikaelsson får årets sura smällkaramell att suga på inför tankemödan att välja vilket parti de nu ska ställa upp för vid Sametingsvalet 2017.

 Årets familjegräls karamell

Partiet Samerna sällade sig till Jakt- och fiskesamerna för att få positioner i Sametinget men maktkampen mellan Samernas grundaren Svonni och f d partiledaren Kråik spårade ur i ett riktigt familjegräl. Anders Kråik och Lars-Wilhem Svonni får årets grälkaramell för att kunna ta nya tag inför nya gräl under 2016.

Årets mest eftersökta ”nötter”

Den politiska ledningen i Sametinget med partiet Jakt- och fiskesamernas Håkan Jonsson, Min Geaidnu, Samerna, Landspartiet svenska samer och Albmut gemensam politiska plan är lika eftertraktad som trilllingnöten i Marabuos chokladask. Jakt- och fiskesamerna, Min Geaidnu, Samerna, Landspartiet svenska samer och Albmut får därför en chokladaska med enbart trillingnötter att hämta kraft ur för att kunna presentera en gemensam politik värdig Sametinget innan mandatperioden tagit slut.

Årets härdsmälta karamell

Riksdagen/Regeringen beslutade att införa toleransnivåer för rennäringens förluster av renar på grund av förekomst av rovdjur. Ett av de grundläggande åtgärderna var att regionalisera beslut om licens- och skyddsjakt av rovdjur. Detta struntade Naturvårdsverket högaktningsfullt i och stoppa skyddsjakt av såväl lo som varg efter överklagningar till stort men för rennäringen. Naturvårdsverket får därför en betongkaramell.

Årets mest obalanserade karamell

Oppositionen i Sametingets styrelse uppmärksammade redan i juni 2015 den politiska ledningen om svårigheterna att hålla Sametingets budget i balans vid årets slut. Den politiska ledningen med Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, Min Geaidnu, Landspartiet svenska samer, Samerna och Albmut sitter nu vid årsslutet med det största budgetunderskottet i Sametingets historia. Håkan Jonsson med flera i den politiska ledningen kan inte få någon karamell eftersom karamellfabriken är konkursmässig.

Årets slocknade stjärnkaramell

Under valrörelsen talade Landspartiet svenska samernas partiledare Lars-Jonas Johansson med myndig stämma att nu ska det bli ordning och reda på Sametinget. Frågan är vart ordningen och redan tog vägen. Kanske har Håkan Jonsson rent av avväpnat Lars-Jonas och fått han på andra bättre tankar. Lars-Jonas Johansson för årets tomtebloss för att inte helt tappa färdriktningen för sitt moderparti LpSS.

 Årets politikerkaramell 1

I Kanada blev Justin Trudeau premiärminister efter valet 2015. Justin Trudeau rivstartade med att utse en mångkulturell regering med 50% kvinnor och 50% män. På frågan varför svarade Trudeau: ”Därför att det är 2015”. Trudeau aviserade också att relationerna med Kanadas urfolk ska förnyas.

För sitt ledarskap får Justin Trudeau en nyårskaramell med den allra finaste fair-trade producerade chokladen.

 Årets söta politikerkaramell 2

Sameministern Alice Bah-Kunhke rivtartade också sin ministerperiod genom att redan vid sitt första möte med Sametinget under vintermarknaden i februari 2015 i Jokkmokk meddela att hon har för avsikt att komma med förslag till en samepolitik under mandatperioden. Alice Bah-Kunhke får de allra sötaste lokalproducerade marmeladkaramellerna gjorda på hjortron från Sápmi.

Årets ”gummiboll”- karamell

Ol Johan Sikku politiska resa inom Min Geaidnu sedan valet 2013 väcker verkligen förundran. M A Numminens låt ”Som en gummiboll” passar verkligen in på Sikku. När alla tror att Sikku gått på knä – studsar han upp som en gummiboll på en ny arena nära den samepolitiska där han har full kontroll över vad hans partikamrater i Min Geaidnu sysslar med. Sikku får därför en studsande gummibollskaramell.

Årets bottenskrapskaramell

Turerna i Sameskolsstyrelsen har under året tagit sig pyramidala former under mesta möjliga tystnad. Nämndsordförande Börja Allas, partiet Samerna och skolchefen Björn får därför årets bottenskrapskaramell – helt gratis för övrigt.

Årets ”öppna ditt mörka hjärta” karamell

Sverige Demokraternas partiledaren (SD) Åkesson har blivit omsprungna av det övriga partierna i Sveriges riksdag som börjat återanvända hela arsenalen av SD politiska retorik om invandrare och flyktingar. Det är kanske dags SD nu ta över den gamle Moderatledarens Reinfeldts berömda tal om att ”öppna ditt hjärta” men med en SD vinkling. Åkesson får därför svartahjärtan-karameller att dela ut bland sina fans.

Årets ”lapp” karamell

Justitekanslern (JK) uppträdande vid Girjasmålet i tingsrätten i Gällivare påminde oss om kolonialismens och rasismens flydda dagar både i sak och i tal. Det verkade inte heller JK märkligt nog skämmas över. Justitiekanslern får därför en enpåse med lappkasts-karameller inför 2016.