Publicerad 2016-11-08
Den 8 november – ett märkesdatum
Den 8 november 1852 ägde s.k. Kautokeinoupproret rum och händelsen kom att på olika sätt prägla samernas situation, inte bara på norsk sida. Presidentvalet i USA den 8 november 2016 kommer oavsett utgång vara en vattendelare i amerikans politik och av sådan magnituden att den inte direkt kan jämföras med händelsen den 8 november 1852 i Guovdageaidnu, men det kan vara en poäng att jämföra det lilla med de stora för att få ett bredare perspektiv.
The mother of all elections
Presidentvalet i USA den 8 november kommer nog att bli ”the mother of all election”. Insatserna är höga och riskerna är stora. Nomineringsprocessen, både i det Republikanska och Demokratiska partiet kom att utveckla sig till något som ingen hade förutsett. Valkampanjen kom också bli den mest aggressiva, smutsigaste i modern tid och kom handlade mer om presidentkandidaternas handel och vandel än om kandidaternas politik. Polariseringen nådde nya höjder. Det amerikanska valsystemet gör inte saken lättare.
Make America Great again
I val och valkampanjer i stormakter som USA och Ryssland blir ofta den politiska retoriken storvulen, nationalistiska och isolationistisk. Donald Trump som otippat blev republikanska partiets president kandidat och som kan bli USA:s nästa president har på många sätt satt agendan för hela valkampanjen. Över- och underdrifter har varit hans signum i de olika utspelen under valkampanjen. Det underliggande budskapet i hans politiska retorik har varit att det amerikanska politiska etablissemanget i Washington är eller mindre korrupt och lämnar den vanliga amerikanaren i stick medan etablissemanget själv berikar sig själv. Hans hållning mot icke-vita befolkningsgrupper i USA har varit kontroversiell.
USA:s mest hatade politiker
Polariseringen i amerikanska samhället är nu tydligare än på länge och är man inte för är man emot. Förtroende för det politiska etablissemanget är mycket låg eller saknas i vissa samhällssegment. Demokraternas president kandidat Hillary Clinton har på något sätt genom åren blivit en slags inkarnation av den amerikanska politiska eliten som mer lyssnar på Wallstreet än på det amerikanska folket. Dessutom råkar hon vara kvinna. Det finns bedömare som går så långt att man menar att hon är USA mest avskydda och hatade politiker.
”..cocaine traffickers and carees criminals.”
Donald Trumps förhållande till USA:s urfolk är inte det bästa. Han har ofta genom åren uttryckt sig förnedrande om landets urfolk. Under en konflikt med ett urfolk i staten New York angående ett casino-projekt beskrevs han dessa som gangsters, ”cocaine traffickers and carees criminals.” Vid ett tillfälle 1993 beskrev han ett urfolk som ”bunch of these druken injunes“.
Oviss utgång
Valutgången är oviss, men det mesta talar för att Demokraternas president kandidat Hillary Clinton kommer vinna valet. Skulle så bli fallet blir det nog ”business as usally” som amerikanarna säger. Det många trodde var en omöjlighet får inte för länge sedan kan dock bli en realitet, d.v.s. att Donald Trump svärs in som USA:s president. Om detta blir en realitet blir det nog svajigt på världens börser den närmaste tiden och guldpriset kommer att raka i höjden. Bedömare räknar med att marknadsreaktionerna kan bli större på de nordiska marknaderna än i USA. Redan på måndagen syntes detta när dollarn stärktes och sprängde genom tiokronors vallen och därmed gjorde det dyrare för alla som är på väg till USA. I mindre marknader som den svenska med stor utrikeshandel kan svängningarna bli större. Om Trump vinner går det ner mer och om Clinton vinner går det upp.
Geopolitisk jordbävning
I sin valkampanj har Donald Trump uttalat att han är beredd av riva upp ett antal centrala handelsavtal som han menar missgynnar USA, vilket skulle skapa stor turbulens i världshandeln om detta genomförs. Ett annat kanske mer skrämmande scenario för Europa är hans ståndpunkt att Nato ska avvecklas och att Europa bör ta ett större ansvar för sin egen säkerhet. Mot denna bakgrund är det inte märkligt att Rysslands president Putin uttalat sympati för Trumps hållning. Nordkoreas diktator har också uttalat förståelse och stöd för Trump kandidatur. Skulle nu Donald Trump, mot all förmodan vinna valet den 8 november och sedan sväras in som USA:s president får vi nog hålla i hatten.
https://www.washingtonpost.com/national/donald-trumps-long-history-of-clashes-with-native-americans/2016/07/25/80ea91ca-3d77-11e6-80bc-d06711fd2125_story.html