Silly season – förspelet inför Sametingsvalet den 16 maj 2021, del 1.

Politiker övergångar

Inom vissa högprofilerade idrotter finns regler om  när och hur spelarövergångar äger rum. Ju närmare man kommer det angivna fönstret för övergångar talar man populärt om “silly season”. Silly season (sv: Löjlig årstid) var ursprungligen en benämning på sommarsäsongen då medierna har nyhetstorka och publicerar fantasi- och skandalhistorier. Termen används numera mest inom sport, för tiden mellan spelsäsongerna. Det är bråttom nu för hågade samepolitiker och partier eftersom Sametingets   transferfönstret stängs den 15 mars.

Än hit och än dit

Sedan Sametinget tillkomst 1993 har det närmaste varit en tradition att byta partibeteckning  i parti och minut i vissa partisegment. Det finns exempel på politiker som bytta parti upp till 3 gånger. Genom åren finns också exempel där politiska partier  samarbetat trots att man stått på ytterkanterna på den samepolitiska skalan samarbetat, vilket i sig kanske är symtom när det kommer till kritan är de inte parti beteckningen som avgör, bara man får makten.

JoF köper över både två samepolitiker jämte ett helt parti