Minnesord över Jörgen Jonsson

Minnesord över Jörgen Jonsson

Renskötaren Jörgen Jonsson från Foskros i Idre avled efter en längre tids sjukdom. Gravsättningen ägde rum i Idre kyrka den 2 oktober 2021. Jörgen Jonsson, som blev 65 år, efterlämnade hustrun Agneta och barnen Andreas, Erika och Martina jämte barnbarn.

”Han kommer att lämna ett stort tomrum efter sig. Han har varit en väldigt fin Aehtjie och man. Då han alltid stöttat oss, delat sin gedigna kunskap och är en förebild med sitt brinnande engagemang för samiska frågor och rennäringen. Men ord blir fattiga” uttalade barnen Andreas, Erika och Martina och frun Agneta i ett sms till SR Sameradions redaktion med anledning av deras publicering av Jörgens frånfälle. I samma publicering uttalade SSRs styrelse och personal att det är med stor sorg de mottagit beskedet att Jörgen Jonsson hastigt lämnat dem.

”Jörgen har haft stor betydelse för renskötseln, SSR, samebyarna och sameföreningarna. Jörgen kommer att lämna ett stort tomrum efter sig. För oss inom SSR kommer hans samepolitiska gärning att leva vidare i vårt fortsatta arbete. Idag går våra tankar till Jörgens familj och anhöriga”.

Jörgen var renskötare i Idre sameby och kom tidigt att engagera sig den samiska rättskampen, där rennäringens berättigade plats i det svenska samhället och den samiska kulturens fortlevnad var ledorden.
Jörgen kom ursprungligen från Ammarnäs, men 1976 flyttade föräldrarna Sigvard och Signhild med barn, tillsammans med familjens renar till norska Hallingdal. Engagemanget i Hallingdal varade i åtta år och sedan återvände familjen till Sverige och byn Foskros norr om Idre.

Jörgen kom till Idre med sin familj och sina föräldrar 1984 i samband med rekonstruktionen av Idre Nya Sameby och blev sedemera en långvarig ordförande i samebyn. Under hans ordförandeskap kom samebyn att engagera sig i att synliggöra samisk kultur och då inte minst samisk matkultur, rennäringens förutsättningar och utmaningar. En del i detta var att etablera ett modernt renslakteri i Foskros.

Under slutet på 1980-talet och början av 1990-talet drogs samebyn in i rättsprocesser som olika markägarintressen startade, där man ifrågasatte den samiska renskötselns rätt till vinterbete för ren i Härjedalen och norra Dalarna. Rättsprocesserna kom att bli en stor belastning för Idre, både ekonomiskt och genom begränsningen av renbetesrätten.

Jörgen Jonssons engagemang i den samiska rättskampen ledde till att han kom att sitta i Svenska Samernas Riksförbunds (SSR) styrelse och blev sedemera SSR:s ordförande under nio år. Under hans tid som ordförande förbereddes och startades det så kallade Girjasärendet där Girjas sameby stämde staten och där Högsta domstolen gav samebyn rätt i domen 2020. Jörgens ordförandeskap i SSR kommer nog att i framtiden förknippas med det ryktbara Girjasmålet och dess konsekvenser för rättsutvecklingen i Sverige.

När väl Högsta domstolen avkunnande domen i Girjasmålet den 26 januari 2020 hade Jörgen lämnat rollen som ordförande i SSR på grund av hälsoproblem, men han var fortsatt aktiv inom rennäringen och inte minst med arbetet i att stärka samernas rättigheter. Hans entreprenörsanda ledde också till flera vändor till södra Grönland för att där följa utvecklingen av rennäringen på plats.

Innan engagementet i SSR var Jörgen också ledamot i Sametinget där han representerade Sámiid Riikkabellodat/Samelandspartiet. I ett Sameting där känslorna ofta svallande var Jörgen på många sätt lugnet i stormen både genom sin person och sitt sätt att resonera, argumentera, med en eftersträvan att söka samförstånd och konsensus. Han var både som person och som företrädare för partiet en förebild för många.

Jörgens alltid vänliga ord, glimt i ögat och hans engagemang för stärka och utveckla renskötseln och den samiska kulturen kommer att saknas.