Politiken i Kiruna kommun – ett unikum.

Kiruna kommun kommer som ett resultat av valet i september att få en ny-gammal ledning där Socialdemokraterna (S) tillsammans Vänsterpartiet (V), Feministiskt initiativ (FI) och Samelistan (SL)  tar över taktpinnen i kommunen. Den politiska koalitionen i Kiruna kommun är på många sätt ett unikum i kommunpolitiken i Sverige till vilket vi återkommer senare.

Kraschlandning

Valet i september blev en kraschlandning för Centerpartiet (C) och framförallt för partiets starke man Gunnar Selberg i Kiruna kommun . För S blev återgång till de ”normala”, vilket innebär partiet blir de deciderat största partiet i kommunen. Överraskningen blev dock Kristdemokraterna (KD) där partiet profilerade sig som det mest renskötsel- och samekritiska/fientliga, vilket ännu  verkar fungera om man vill samla röster i Kiruna kommun 2022.

Ett invasivt parti

Att KD skulle växa var det flesta bedömare eniga om, men tydligen gick det bättre än förväntat. Skälet till framgången beror på att KD och framförallt dess starke man Christer Puono har för att använda ett modernt begrepp appropierade C strategi och framförallt Gunnar Selbergs kritiska retorik rörande renskötsel- och samer, vilket gav god utdelning och partiet blev kommunens näst största parti.  Selberg har egenskap av kommunalrådet har varit tvungen att hålla sig i skinnet, även om hans verkliga jag lyst igenom då och då. Det är möjligt att Selberg nu ångrar  att han inte hållit sig till det gamla receptet, men problemet är KD och Puono gått ett steg längre, där han till och med slår Sverigedemokraterna (SD) på fingrarna. Minnesgoda läsare kommer nog ihåg Puonos utspel på Norrbotten Kurirens ledarsida för ett tag där han beskriv sameby som en invasiv organisationsform. 

En infektion som sprider sig

Enligt ordlistorna är invasiv en medicinsk term om tumörer eller infektion som sprider sig från en primärd härd till omgivande vävnader. Numera används ofta   invasiv  om en främmande  arter som orsakat stor skada i den lokala faunan eller ett främmande trädslag som t.ex. den kanadensiska Contortan.  KD och Christer Pouno använde denna term, både dess negativa klang och dess konsekvenser. Under rasbiologins glansdagar beskrevs vissa folkslag i dessa termer och det finns även fortfarande grupper tänker och argumenterar samma anda mot företrädesvis invandare i dessa dagar.  Nu är väl Christer Pouno ingen anhängare av rasbiologin om man skall tro vad han publicerat om saken.  Däremot är Pouno en fullfjädrad populist som svänger vilt med både med begrepp som att samebyar är invasiva och andra missvisande rubriker av polariserande karaktär , utan att förstå att han mer eller mindre uppträder invasivt.

Det unika 

Även om Christer Pouno, KD till en del är unik i svensk kommunalpolitisk kontext är den nya kommunalpolitiska alliansen i Kiruna kommun ett ännu i högre grad ett unikum i positiv bemärkelse i den svenska kommunalpolitiska miljön. Att Samelistan (SL) och Feministiskt Initiativ  (FI) styr Kiruna kommun tillsammans med S och V är ju inget nytt.  FI har sedan dess storhetstid några val sedan fört en tynande tillvara och närmast försvunnit från det svenska politiska landskapet. I Kiruna har dock FI genom åren samlat tillräckligt röster för att hänga kvar i fullmäktige och varit så seriös och respekterade att man tidigare varit med om att leda Kiruna kommun och dessutom nu hållit ställningarna i det senaste valet och nu kommer att ingå i Kiruna kommuns ledning. Det som kanske är det märkvärdigaste är att klassiska svenska partierna S och V valt att samarbeta och leda kommunen tillsamman med Feministiskt Initiativ och Samelistan i Kiruna av alla ställen.

Oppositionen 

Den nya kommunal ledningen i Kiruna kommer nog att få hett om öronen, kanske inte i sakpolitiska frågor, men oppositionen kommer nog ”Hoja” sig över att S och V samarbetar med både feminister och samer.

En intressant fråga är hur KD kommer att agera som de största oppositions partiet – blir spott och spe eller sakpolitik. En annan kanske mer intressant fråga är hur Kiruna kommuns tidigare starke man Gunnar Selberg kommer att agera nu när han fått konkurrens zv KD på sin egen spelhalva.