Baajh vaeride årrodh! – Låt fjällen vara! 

Politiken och aktivismen
Att det finns en tydlig koppling mellan de politiska beslut som fattas och de oegentligheter i samhället som uppmärksammas genom olika former av aktioner är tydligt. Lika tydligt är det att det betraktas som en olämplig situation att politiker uttalar sig positivt om eller deltar i aktionerna.

Det som betraktas som problematiskt med att delta vid aktioner är på grund av att dessa ofta är i form av någon typ av “civil olydnad” eller “förhindrande av rättvisa”. Att jag använder citationstecken är med anledning av att vi samer utöver den lagstiftning som råder i våra länder dessutom lever efter våra egna lagar. 


Egna lagar

Hur kan man prata om egna lagar när vi samer inte har någon lagstiftande rätt? 

Vi har naturligtvis vår egen syn på vad man får göra och vad man inte får göra i samhället men främst i naturen, denna syn är nästintill att likna en lagstiftning för oss samer. Dessa egna lagar medför att vi ibland hamnar på kollisionskurs med majoritetssamhällets lagstiftning eftersom denna utgår ifrån att människan är i fokus och ens rättigheter.

Få saker kan göra oss samer mer upprörda än när man på olika sätt begår, vad som i våra ögon endast kan betraktas som brott mot naturen. Att myndigheterna gång efter gång tillåter olika typer av ingrepp i naturen där man rent ut sagt struntar i vilka konsekvenser det får för bl.a.  biologisk mångfald, är för oss samer ett grovt brott (möjligen även ett lagbrott eftersom staterna inom Sápmi antagit konventionen om biologisk mångfald).

Att man dessutom åsidosätter skyldighet att avsätta pengar för att så gott som möjligt återställa marken efter man våldfört sig på den är ytterligare ett grovt brott.

Här anser vi samer att nationalstaterna begår brott mot våra lagar. Exempelvis har staten genom sin skogs(miss)brukspolitik utraderat enorma mängder av samiska kulturlämningar och har genom sina monokulturella plantager nästintill omöjliggjort vinterbete för renen.

Fosen saken(*Fovsen njaarke) 

En annan sak som klingar otroligt illa hos oss samer är när man nonchalerar våra invändningar och kör över oss med en axelryckning. Så gick det till i Fosen saken där man trots att vi samer menat på att ekonomisk kompensation inte hjälper de renskötande samerna i området ändå försökte “köpa” dom.

151 vindkraftverk uppfördes trots protester och vi samer tvingades som så många gånger förr vända oss till domstolen för att pröva vår rätt och denna gång så vann samerna i Fosen njaarke. Höyeste rätt tog rättslig ledning direkt från ICCPR som är FNs deklaration om civila och politiska rättigheter, och konstaterade att när regeringen gav vindbolaget rätt att bygga så begick regeringen ett brott mot mänskliga rättigheter.

11:e oktober 2021 konstaterades att de 151 vindkraftsverken som uppförts genom expropriering på Storheia og Roan var olagliga men Høyesteretten tog inte ställning till om dessa skulle rivas. Ingenting har hänt sedan dess.

500 dagar sedan domen i Fosen saken

Under förra veckan var det 500 dagar sedan domen i Fosen saken förkunnades och samisk ungdom valde att manifestera detta genom att gå in på Olje och Energi departemanget, (departementet sv.) för att göra sig hörda i frågan, – vi har inte planerat något, säger en deltagare. En tolkning av aktivisternas agenda kan ändå vara att man vill få folk att bli bekant med hur staten hanterat en dom i Høyesteretten och i förlängningen hur man respekterar rättsfall där samer är inblandade. Det sympatiserar vi med.


Varför uttalar vi stöd till en aktivistisk aktion?

Även om det ses som olämpligt att politiker beblandar sig med aktivism så är situationen för samisk politik sådan att våra frågor sällan når fram på politisk väg förrän juridiken eller opinionen hjälpt oss att “sopa banan”. Samisk aktivism hjälper oss genom att synliggöra viktiga saker för oss samer som t ex Alta-saken, Girjasmålet, Repparfjord-saken och Gállok för att nämna några. Vår ställning som politiker är att ta vid när frågorna på olika sätt lyckats ta sig upp på dagordningen.

Vi kan inte annat än tycka våra samiska ungdomar är modiga, även om de inte anser sig ha något val, så är det mycket modigt att ta striden på plats.

Polisen kom till Olje-och Energidepartementets byggnad 03,40 och bar ut ungdomarna, först ner i källaren, för att med polisbilar skjutsa dem därifrån. Tidpunkten kan inte annat än vara noga vald för att väcka minsta möjliga mediala uppmärksamhet!

Därför är det viktigt att vi alla andra hjälper till att uppmärksamma och lägga fokus vid deras aktion.

Det som inte var tänkt att hamna i media och sociala medier, kan vi påminna världen om, om och om igen!

Vi är tacksamma och stolta över det våra samiska ungdomar har gjort när den rättsliga och politiska vägen inte räcker till. 


#baajhvaerideårrodh!!

/Marianne Gråik, Paulus Kuoljok och Johanna Njaita